ΔΙΕΘΝΕΣ
01/12/2014 14:35 EET | Updated 01/12/2014 16:47 EET

Δείτε σε γραφήματα γιατί η Βόρεια Κορέα οδηγείται στη Χάγη

Pyongyang
Gabriel Prehn Britto/Flickr
Pyongyang

Αυτό το μήνα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα ψηφίσει για το αν θα παραπέμψει τη Βόρειo Κορέα στη Χάγη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο ΟΗΕ έχει ήδη περάσει ένα προσχέδιο ψηφίσματος που ζητά κυρώσεις κατά της Πιονγιάνγκ, αφού κυκλοφόρησε ένα φάκελο 372 σελίδων με τις μαρτυρίες των δραπετών του που μίλησαν για δολοφονίες, βασανιστήρια και βιασμούς που διενεργούνται από το ολοκληρωτικό καθεστώς.

Η απόκλιση της ποιότητας ζωής στις δύο Κορέες δεν ήταν ποτέ πιο ξεκάθαρη. Δείτε μερικούς από τους δείκτες που δείχνουν πόσο άσχημα έχει επιδεινωθεί η ζωή για τους 24 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στη Βόρειο Κορέα.

1. Οι πολίτες γίνονται ολοένα και πιο φτωχοί.

Η Νότια Κορέα είναι πλέον μέλος των G20. Αντίθετα, η γειτόνισσά της της έχει μείνει στάσιμη κάτω από το έμβλημα της οικονομικής «αυτάρκειας» και του άκαμπτου κεντρικού σχεδιασμού κατά τον τελευταίο μισό αιώνα.

Το κατά κεφαλήν ονομαστικό ΑΕΠ στη Βόρεια Κορέα είναι μεταξύ των χαμηλότερων από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, κατατάσσοντάς την 180η από 193 χώρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και περίπου το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή 12 εκατομμύρια άνθρωποι, εκτιμάται ότι ζουν σε «ακραία φτώχεια ».

Δείτε σε γραφήματα γιατί η Βόρεια Κορέα οδηγείται στη


2. Χαμηλό προσδόκιμο ζωής

Ο μέσος Βορειοκορεάτης θα πεθάνει 12 χρόνια νωρίτερα από τον Νοτιοκορεάτη. Ο πρώτος μπορεί να φτάσει μέχρι τα 69 έτη, ενώ ο δεύτερος μέχρι τα 81

Δείτε σε γραφήματα γιατί η Βόρεια Κορέα οδηγείται στη


3. Πείνα

Το χαμηλό προσδόκιμο ζωής συνδέεται με τις επισιτιστικές κρίσεις που χτυπούν κατά καιρούς τη Βόρειο Κορέα. Το ένα τρίτο όλων των παιδιών είναι υπανάπτυκτα λόγω υποσιτισμού, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων.

Δείτε σε γραφήματα γιατί η Βόρεια Κορέα οδηγείται στη


γαλάζιο: σιτίζονται

μπλε: υποσιτίζονται

κοκκινο: υποσιτισμός σε επικίνδυνο βαθμό

πορτοκαλί: έλλειψη βάρους

Μια μέση δίαιτα στη Βόρειας Κορέας αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες όπως το σιτάρι και το ρύζι και έχει σημαντική έλλειψη σε πρωτεΐνες. Ο μεσαιωνικός χαρακτήρας της γεωργικής παραγωγής στη χώρα παίζει ρόλο στο ότι κατά μέσο όρο ο Βόρειοκορεάτης είναι κατά 3 ίντσες μικρότερος από τον Νοτιοκορεάτη (σε ύψος).

5. Οικονομική ελευθερία

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Βόρεια Κορέα κατατάσσεται στον πάτο της οικονομική ελευθερίας. Όμως αυτό που είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό, είναι το χάσμα μεταξύ της χώρας με τις υπόλοιπες κομμουνιστικές όσον αφορά το κράτος δικαίου, την ελευθερία στην εργασία και το εμπόριο.

Δείτε σε γραφήματα γιατί η Βόρεια Κορέα οδηγείται στη


πηγή: Telegraph.co.uk

Sponsored Post