5 σημάδια ότι ήρθε η ώρα να κάνετε διάλειμμα από τα social media

5 σημάδια ότι πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα από τα social media
Tino Tedaldi via Getty Images

Στη σύγχρονη τεχνολογικά εξαρτημένη κοινωνία, στέλνονται σε καθημερινή βάση 500 δισεκατομμύρια tweets και 1,28 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν το Facebook. Σε ποιο σημείο, όμως, πρέπει να αρχίσει να ανησυχεί κανείς ότι είναι πολύ εξαρτημένος από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ήρθε η ώρα να κάνει ένα διάλειμμα; Διαβάστε παρακάτω, ποια σημάδια θα πρέπει να σας κρούσουν των κώδωνα του κινδύνου.

1. Φτιάχνετε εξεζητημένα επιδόρπια και εντυπωσιακές κατασκευές μόνο και μόνο για να τα ανεβάστε στο Instagram

Μήπως περάσατε ώρες για να κάνετε το πιάτο με τη σαλάτα σας να μοιάζει τέλειο ή για να φτιάξετε αυτό το φωτιστικό από παλιά καπάκια; Εάν η απάντησή σας είναι «ναι«, τότε σίγουρα είστε έτοιμοι για να κάνετε ένα διάλειμμα. Περνώντας χρόνο να σκέφτεστε πως θα φανεί στους διαδικτυακούς σας φίλους το τι τρώτε, που πηγαίνετε ή τι κάνετε σας στερεί τη δυνατότητα από το να δείχνετε το πραγματικό σας πρόσωπο.

2. Δεν μπορεί να κουνηθεί φύλλο ή να βάψετε τα νύχια σας χωρίς να το ανακοινώσετε στο twitter

Όλοι έχουμε αυτόν τον έναν φίλο/γνωστό στα social media που επιμένει να μας ενημερώνει για κάθε λεπτομέρεια της προσωπικής του ζωής. Δυστυχώς, μπορεί να είστε εσείς αυτό ο φίλος. Γράφοντας συνεχώς τα πάντα για την προσωπική σας ζωή και η ανάγκη να ανακοινώσετε τις σκέψεις και τις πράξεις σας αποτελούν σίγουρα σημάδια ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσετε τη σχέση σας με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχουν μόνο 24 ώρες μέσα στην ημέρα και όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύετε στο να κοινοποιείτε τις δραστηριότητές σας, τόσο λιγότερο χρόνο αφιερώνετε στον εαυτό σας.

3. Ξέρετε πάρα πολλά για τις επαφές σας

Σε περίπτωση που επιμένετε να γνωρίζετε τα πάντα για τις επαφές σας και το τι κάνουν στη ζωή τους, πρέπει να θορυβηθείτε. Εάν γνωρίζετε ότι εκείνος που γνωρίσατε μία φορά σε ένα πάρτι αγόρασε σπίτι και έχετε ήδη βρει τον κολλητό του στο Facebook και τη γυναίκα του, τότε ήρθε η ώρα να βγείτε λίγο offline. Η ειρωνεία είναι ότι παρότι ο σκοπός των social media είναι βασικά να μπορείτε να μένετε ενήμεροι σχετικά με τις ζωές των φίλων σας, η κατάχρηση μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά.

4. Νιώθετε ότι δεν έχετε το ίδιο επιτυχημένη/χαρούμενη/φανταστική ζωή με τους φίλους σας

Κάνοντας μία μικρή βόλτα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μπορεί να γίνετε μάρτυρες της προαγωγής που πήρε ένας παλιός σας συμμαθητής, τον αρραβώνα ενός φίλου και τις πανάκριβες διακοπές που έκανε ένας γνωστός σας. Οι εικόνες αυτές, μπορούν να σας δημιουργήσουν ένα αίσθημα ζήλιας, ακόμα κι αν δεν το παραδέχεστε. Τα social media τείνουν να δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα απέναντι στην εικόνα του σώματος, αυξάνουν το άγχος και μπορεί να φέρουν σε κίνδυνο διαπροσωπικές σχέσεις.

5. Αγχώνεστε όταν δεν έχετε πρόσβαση στο τηλέφωνό σας

Μπαίνετε στο Facebook κάθε φορά που σταματάτε σε κόκκινο φανάρι ή την ώρα που είστε για καφέ με τους φίλους σας; Κοιτάτε το Twitter κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε; Η αλήθεια είναι πως όσο περισσότερο χρόνο περνάτε στο ίντερνετ τόσο λιγότερα πράγματα έχετε να συζητήσετε σε μία κανονική κουβέντα. Αναρωτηθείτε, πόσες πραγματικές συζητήσεις ή πόσα πράγματα που έχουν συμβεί έχετε χάσει επειδή κοιτούσατε το τηλέφωνό σας. Όσα περισσότερα «like» πατάτε στο κινητό σας, τόσο λιγότερο θα καταλήξει να σας αρέσει η αληθινή σας ζωή.

Κάντε ένα βήμα πίσω από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

  • Μπορείτε να προγραμματίσετε μία συγκεκριμένη ώρα της ημέρας που θα ασχολείστε αποκλειστικά με τα social media. Οι άνθρωποι προγραμματίζουμε το πότε θα φάμε, πότε θα ξεκινήσουμε για να πάμε στη δουλειά, πότε θα πάμε στο γυμναστήριο και πότε θα κοιμηθούμε. Γιατί να μην έχουμε και μία ώρα μέσα στην ημέρα για να ασχοληθούμε αποκλειστικά με αυτό;
  • Καλό θα ήταν να αποφεύγετε την υπερπληροφόρηση σχετικά με όσα σας συμβαίνουν καθημερινά και μειώστε τις φωτογραφίες από τον σκύλο σας και τα φαγητά που τρώτε.
  • Τέλος, πειραματιστείτε με την αποχή. Κάντε ένα πείραμα για να δείτε πόσο αντέχετε χωρίς πρόσβαση στα social media και εξετάστε αν τελικά η ζωή σας ήταν τόσο μαρτυρική μακριά του ή αν η αποχή είχε και τα καλά της.

Αυτό το άρθρο/blog βασίστηκε στο κείμενο 5 Signs You Should Take A Break From Social Media που δημοσιεύτηκε στην Huffington Post Αμερικής.