Αυταρχισμός στον τρόπο λήψης αποφάσεων και ευθύνες Κυβέρνησης και Τρόικα

Αυταρχισμός στον τρόπο λήψης αποφάσεων και ευθύνες Κυβέρνησης και Τρόικα
eurokinisi/katomeris k.

Η έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (FIDH) πέραν των διαπιστώσεων σχετικά με την παραβίαση σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προχωρά ακόμη παραπέρα και σε έναν επιμερισμό ευθυνών. Όπως αναφέρθηκε και στην παρουσίαση της έκθεσης αλλά και όπως σαφώς περιγράφεται σε αυτή, υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες στις κυβερνήσεις της τελευταίας 6ετίας αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Για τις κυβερνήσεις τονίστηκε πως «έχουν υιοθετήσει μια εντεινόμενα αυταρχική στάση απέναντι στη δημόσια κριτική, δημιουργώντας ένα αυξανόμενα καταπιεστικό κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον για τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και για όσους ασκούν κριτική». Ως ενδεικτικό, αλλά άκρως «επικίνδυνο» παράδειγμα αναφέρεται το «λουκέτο» στην ΕΡΤ.

Τονίζεται δε πως «ο τρόπος με τον οποίο υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν οι ασκούμενες πολιτικές» αποδεικνύουν πως δεν σεβάστηκαν- από τη σκοπιά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- τα διεθνή πρότυπα, «ακόμα και υπό το φως των εξαιρετικών περιστάσεων που χαρακτηρίζουν τη χρηματοπιστωτική κρίση».

Ιδιαίτερη αξία μάλιστα έχει και η αναφορά που εντοπίζεται στην έκθεση, σχετικά με τον τρόπο λήψης αποφάσεων συγκεκριμένων μέτρων λιτότητας τα οποία παραβίαζαν ευθέως σειρά ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς γίνεται λόγο για παραβίαση των κανονικών διαδικασιών λήψης αποφάσεων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έκθεση συντελέστηκαν «σοβαρές παραβάσεις των βασικών αρχών της δημοκρατικής συμμετοχής και του δημοκρατικού ελέγχου, παραβάσεις οι οποίες συντελέστηκαν με τις πολιτικές και τα μέτρα που εκπονήθηκαν κατά της κρίσης, και υλοποιήθηκαν περιφρονώντας κατάφωρα τις κανονικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων».

Παρά το γεγονός όμως ότι το ελληνικό κράτος φέρει την κύρια ευθύνη για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελούνται «η ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν επίσης παραβιάσει τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο επιβάλλοντας μέτρα κατά της κρίσης. Με τον ίδιο τρόπο, τα Κράτη Μέλη της ΕΕ, τα οποία ίδρυσαν την Τρόικα και προσυπέγραψαν τις προτάσεις της, έχουν επίσης παραβιάσει τις δικές τους υποχρεώσεις να βοηθήσουν την Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Εγείρεται θέμα διεθνούς ευθύνης και λογοδοσίας

Ειδικότερα, η ΕΕ «έχει παραβιάσει την υποχρέωσή της να σέβεται, να προστατεύει και να προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα που απορρέει από τις ιδρυτικές της συνθήκες και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ». Όπως διαπιστώνεται η τριμερής των δανειστών και πρωτίστως η ΕΕ «λειτούργησε ως ένα παραπέτασμα καπνού, προστατεύοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα τα μέρη που το απάρτισαν από την ευθύνη για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου της FIDH, Karim Lahidji κατά την παρουσίαση της έκθεσης: «Τα μέτρα τα οποία έλαβε η Ελλάδα προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δανειστών αποδεικνύουν την ετοιμότητα, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, να θυσιαστούν σχεδόν τα πάντα για την οικονομική ανάκαμψη...Ενώ είναι αποδεκτό το γεγονός ότι εξαιρετικές περιστάσεις μπορεί να απαιτούν εξαιρετικές λύσεις, ο τρόπος με τον οποίο υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν οι πολιτικές στην περίσταση αυτή έχει σαφώς αποτύχει να σεβαστεί τα διεθνή πρότυπα».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και το σχόλιο του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κωνσταντίνου Τσιτσελίκη ο οποίος σημείωσε πως «Σε αντίθεση με τα δημοσιονομικά, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες δεν μπορούν να επωφεληθούν από διεθνείς διασώσεις» τονίζοντας πως «εναλλακτικές λύσεις δεν διερευνήθηκαν καν ως αν αυτά τα μέτρα δεν θα επηρέαζαν καθόλου τα δικαιώματα. Έτσι αναδεικνύεται ένα ζήτημα διεθνούς ευθύνης και λογοδοσίας των μερών που ενεπλάκησαν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων».

Δημοφιλή