Όταν οι άστεγοι κηρύσσονται ανεπιθύμητοι: Η μάχη των παγκακιών στο Λονδίνο, το Βανκούβερ και την Αθήνα

Όταν οι άστεγοι κηρύσσονται ανεπιθύμητοι: Η μάχη των παγκακιών στο Λονδίνο, το Βανκούβερ και την Αθήνα
(Photo by Dan Kitwood/Getty Images)
(Photo by Dan Kitwood/Getty Images)
Dan Kitwood via Getty Images

Η απόφαση του Δήμου της Ανγκουλέμ στη Γαλλία να περιφράξει με κλουβιά τα παγκάκια της εμπορικότερης πλατείας, για να αποτρέψει τους άστεγους να συχνάζουν στην αγορά της πόλης, δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Είναι το τελευταίο παράδειγμα μιας σταδιακής μεταστροφής των σύγγχρονων ευρωπαϊκών πόλεων που αντί να λαμβάνουν μέριμνα για να προστατέψουν τους φτωχούς και τους κοινωνικά αποκλεισμένους, επιχειρούν να προστατευθούν από αυτούς.

Η φτώχια τρομάζει και σύμφωνα με τους εμπόρους της περιοχής χαλάει την εορταστική διάθεση. Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι άστεγοι κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι.

Τα μεταλλικά αγκάθια για τους άστεγους στο Λονδίνο

Τον περασμένο Ιούνιο, έξω από πολυτελείς κατοκίες και καταστήματα του Λονδίνου, τοποθετήθηκαν μεγάλα μεταλικά αγκάθια, για να μην μπορούν να ξαπλώσουν ή να κάτσουν οι άστεγοι.

Η εικόνες ήταν σοκαριστικές: Οι άνθρωποι που κοιμούνταν στο δρόμο αντιμετωπίζονταν σαν περιστέρια που βρωμίζουν αυλές και μπαλκόνια. Η βρετανική κοινωνία κινητοποιήθηκε άμεσα, συγκεντρώθηκαν 130.000 υπογραφές και τα μεταλλικά αγκάθια απομακρύνθηκαν.

Αθήνα: Η πλατεία χωρίς παγκάκια, και τα παγκάκια με χερούλια

Στην Αθήνα της κρίσης, όπου ο αριθμός των αστέγων υπολογίζεται σε 11.000 (δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή), δεν έχει συμβεί κάτι τόσο αποτρόπαιο, ωστόσο είναι γεγονός πως η πόλη δεν έχει καλή σχέση με τα παγκάκια της.

Η πλατεία Κοτζιά είναι η πιο αντικοινωνική πλατεία της πόλης, δεν έχει ούτε ένα παγκάκι.

Ο Δήμος Αθηναίων είχε κατηγορηθεί πριν από λίγους μήνες, για τα «χερούλια» που είχαν τοποθετηθεί στα καινούργια παγκάκια της πλατείας Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, τα οποία προφανώς εμποδίζουν και κάποιον να ξαπλώσει για να κοιμηθεί.

Η δημοτική αρχή είχε τότε απαντήσει στις επικρίσεις λέγοντας πως ο δήμος λειτουργεί δομές και ξενώνες για τους άστεγους και πως αυτοί που διαμαρτύρονται είναι οι ίδιοι που πιστεύουν ότι η θέση των αστέγων είναι στα παγκάκια.

Τα παγκάκια- καταφύγια του Βανκούβερ

Στο Βανκούβερ του Καναδά, πάντως, που υπάρχουν και ξενώνες, δυστυχώς όχι για όλους τους άστεγους, επιλεγμένα παγκάκια μετατράπηκαν σε καταφύγια, για τη βροχή και το κρύο.

Τα παγκάκια- καταφύγια δεν λύνουν το πρόβλημα, λέει η ΜΚΟ που τα κατασκεύασε. Πέρα από το ότι είναι λίγα μόνο μέσα στην πόλη, δεν καλύπτουν την ανάγκη των άστεγων για ένα ζεστό μέρος για να κοιμηθούν. Μεγαλύτερη αξία, λένε, έχει η συμβολική τους διάσταση, ότι η πόλη αναγνωρίζει το πρόβλημα των αστέγων. Αναγνωρίζει την ευθύνη της απέναντι τους και δεν προσπαθεί να τους κρύψει κάτω από το χαλί.