ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
26/12/2014 11:36 EET | Updated 26/12/2014 12:00 EET

Προβληματισμός για την πορεία των κρατικών εσόδων και στο βάθος Eurogroup

KOEN VAN WEEL via Getty Images
Eurogroup President and Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem reacts on the results of the comprehensive stress tests of European banks published by the ECB and the European European Banking Authority (EBA) at the Dutch Ministry of Finance in The Hague, The Netherlands, on October 26, 2014. According to Dijsselbloem the banks have anticipated, the past period, to already pick up additional capital. AFP PHOTO/ANP KOEN VAN WEEL netherlands out (Photo credit should read Koen van Weel/A

Τη στιγμή που η κυβέρνηση δίνει μάχη ψήφο – ψήφο για την συγκέντρωση των απαραίτητων «180» για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών επικρατεί έντονος προβληματισμός έπειτα από την αρνητική πορεία των εσόδων που δείχνει να εδραιώνεται.

Με το Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου – μία ημέρα μετά την πιθανή ημερομηνία για πρόωρες εθνικές εκλογές- προ των πυλών το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να βρει τρόπο να καλύψει τις ταμειακές ανάγκες, οι οποίες μόνο για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους φτάνουν τα 4,5 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα υπάρχει και ανάγκη κάλυψης των εντόκων γραμματίων που λήγουν στο διάστημα αυτό.

Στο τραπέζι του Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου οι υπουργοί Οικονομικών θα αποφασίσουν αν θα αποδεχθούν τις πιέσεις του ΔΝΤ, να καλυφθεί το κενό με επιπλέον ευρωπαϊκά κεφάλαια ή θα επιμείνουν στην άποψη που εμφανίζεται πως έχουν μέχρι σήμερα, ότι δηλαδή η Ελλάδα είναι πλήρως καλυμμένη. Ωστόσο, από την πλευρά του το Βερολίνο επιμένει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αλλάξει η σχέση των δανειστών με την Ελλάδα.

Η διαπραγμάτευση για αποφυγή νέων μέτρων όπως όλα δείχνουν με τους δανειστές θα είναι δύσκολη. Όπως έχει γράψει και η HuffPost Greece τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα επεσήμαναν τις αστοχίες του προϋπολογισμού.