ΔΙΕΘΝΕΣ
22/01/2015 06:20 EET | Updated 22/01/2015 10:28 EET

Σοκαριστικές εικόνες από τη ρίψη οβίδας σε στάση τρόλεϊ στο Ντονέτσκ της Ουκρανίας

ASSOCIATED PRESS
Separatist rebels look at the body of a man killed near a bus stop that was hit by Ukrainian army shells in Donetsk, eastern Ukraine, Tuesday, Jan. 20, 2015. At least three civilians were killed in shelling Tuesday in eastern Ukraine as fighting continued between government and rebel forces in the separatist-held city of Donetsk. (AP Photo/Manu Brabo)

Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, όταν οβίδα έπεσε σε στάση τρόλεϊ σε συνοικία της πόλης, η οποία μέχρι σήμερα δεν είχε πληγεί από τις μάχες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της δημαρχίας.

Από τον Απρίλιο περισσότεροι από 4.700 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις συγκρούσεις του ουκρανικού στρατού με τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Η Ουκρανία δείχνει τους φιλορώσους αντάρτες, για προβοκάτσια μιλάνε οι αυτονομιστές

Οι κάτοικοι της περιοχής χτύπησαν άγρια έναν στρατιώτη, που έσυραν στο σημείο οι αντάρτες. Ο Ουκρανός στρατιώτης δέχτηκε κλωτσιές και μπουνιές από το έξαλλο πλήθος και τελικά φυγαδεύτηκε σε ένα αυτοκίνητο από τους αυτονομιστές.

Λίγο αργότερα, ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών Αλεξάντερ Ζαχαρσένκο κατηγόρησε για την επίθεση τα ουκρανικά στρατεύματα και έκανε λόγο για προβοκάτσια.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η οβίδα εκτινάχθηκε από όλμο 82 χιλιοστών, ένα είδος όλμου που χρησιμοποιούν κυρίως οι αυτονομιστές.

Ο Ζαχαρσένκο δήλωσε ότι ήδη έχει συλληφθεί μία ομάδα ανδρών, ως ύποπτοι για την επίθεση.

Ο Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, υποστήριξε ότι σύμφωνα με τις ενδείξεις, για την επίθεση ευθύνονται οι φιλορώσοι, καθώς οι οβίδες εκτινάχθηκαν από κατοικημένη περιοχή του Ντόνετσκ, που απείχε 19χλμ από την κοντινότερη θέση του στρατού.

Η ειρωνία είναι πως την Τετάρτη, διπλωμάτες από την Ρωσία και την Ουκρανία συμφώνησαν να κρατήσουν μια «ουδέτερη ζώνη» απ' όπου και οι δύο εμπόλεμες πλευρές θα απέσυραν τον βαρύ οπλισμό τους.

Οι μάχες πάντως κλιμακώνονται. Την Τετάρτη ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την κυριότερη θέση στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ.