ΕΙΔΗΣΕΙΣ
25/02/2015 02:33 EET | Updated 25/02/2015 02:33 EET

Περισσότεροι Αμερικανοί θέλουν αποστολή χερσαίων δυνάμεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους

United States Marine Corps Official Page/Flickr
FORWARD OPERATING BASE GERONIMO, Helmand province, Islamic Republic of Afghanistan — Cpl. Michael Lyons, the 3rd Battalion, 3rd Marine Regiment, air noncommissioned officer, monitors the inbound descent of an AH-1W SuperCobra onto the Forward Operating Base Geronimo landing zone in Afghanistan, Nov. 7, 2010. The helicopter transported Marine Light Attack Helicopter Squadron 369’s senior leadership to FOB Geronimo to attend a plaque dedication ceremony in honor of Lt. Col. Mario D. Carazo and Maj. James M. Weis, two pilots from HMLA-369 who were killed in action while supporting 3/3 combat operations in July. (Official Marine Corps photo by Sgt. Mark Fayloga)

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί πολίτες τάσσονται υπέρ της αποστολής χερσαίων στρατευμάτων στο Ιράκ ή τη Συρία, για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Pew Research.

Σχεδόν ένας στους δύο Αμερικανούς (ποσοστό 47%) τάσσεται υπέρ της αποστολής χερσαίων στρατευμάτων για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό τον περασμένο Οκτώβριο βρισκόταν στο 39%.

Αντίθετο στην αποστολή χερσαίων δυνάμεων είναι το 49% των Αμερικανών, ποσοστό που είναι μειωμένο σε σχέση με την προ τεσσάρων μηνών έρευνα, η οποία εμφάνιζε ποσοστό 55%.

Τη γενική πολεμική κλιμάκωση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους υποστηρίζει το 63% αντί του 57% που ήταν τον Οκτώβριο. Λιγότερο από το ένα τρίτο (30%) είναι αντίθετο, αντί του 33% που ήταν τον Οκτώβριο.

Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν επίσης με μεγάλη πλειοψηφία (70%) την πολιτική των ΗΠΑ να μην πληρώνουν λύτρα σε απαγωγείς, ενώ το 25% είναι κατά. Το υπόλοιπο 5% ανέφερε ότι δεν γνωρίζει.

Οι Αμερικανοί ωστόσο, είναι μοιρασμένοι για το αν «η χρήση συντριπτικής στρατιωτικής δύναμης είναι ο καλύτερος τρόπος για να νικήσουμε την τρομοκρατία στον κόσμο» σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου Pew.

Περίπου το 47% θεωρεί ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να νικηθεί η τρομοκρατία, ενώ το 46% πιστεύει ότι η χρήση στρατιωτικής ισχύος δημιουργεί μίσος, που οδηγεί σε περισσότερη τρομοκρατία.

Οι απόψεις σχετικά με τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, διαφέρουν ανάλογα με το πολιτικό κόμμα ή το φύλο. Οι Ρεπουμπλικάνοι κατά 70% τον εγκρίνουν, ενώ στις τάξεις των Δημοκρατικών το ποσοστό είναι 58%. Θετικότεροι στον πόλεμο είναι οι άνδρες κατά 70%, από ότι οι γυναίκες που τον εγκρίνουν σε ποσοστό 56%.

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 1.504 ενηλίκων στις ΗΠΑ το χρονικό διάστημα από τις 18 έως και τις 22 Φεβρουαρίου.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)