ΔΙΕΘΝΕΣ
25/02/2015 08:29 EET | Updated 25/02/2015 08:29 EET

Πρώην Μις Τουρκία κινδυνεύει με φυλάκιση επειδή «προσέβαλε» τον Ερντογάν

S. Alemdar via Getty Images
ISTANBUL, TURKEY - OCTOBER 07: Merve Buyuksarac is seen backstage at the Gizia show during Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul s/s 2014 presented by American Express on October 7, 2013 in Istanbul, Turkey. (Photo by Ian Gavan/Getty Images for IMG)

Η Μερβέ Μπουγιουκσαράκ, μοντέλο και πρώην «Μις Τουρκία», κινδυνεύει με δύο χρόνια φυλάκιση για δημοσιεύσεις της στα social media οι οποίες, σύμφωνα με εισαγγελείς, ήταν προσβλητικές/ επικριτικές απέναντι στον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανέφερε ο δικηγόρος της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Today's Zaman, εισαγγελέας στην Κωνσταντινούπολη ζητεί να ασκηθεί δίωξη κατά της Μπουγιουκσαράκ με την κατηγορία της προσβολής σε βάρος κρατικού αξιωματούχου. Το αν θα γίνει δίκη ή όχι μένει να αποφασιστεί.

Σημειώνεται ότι η Μπουγιουκσαράκ είχε ανακριθεί τον Ιανουάριο για την κοινοποίηση ενός σατιρικού ποιήματος στον λογαριασμό της στο Instagram, και αρνείται ότι προσέβαλε τον Ερντογάν. Όπως σημειώνεται στην τουρκική ιστοσελίδα, πρόκειται για την πιο πρόσφατη δημόσια φυσιογνωμία που έρχεται αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη για προσβολή του Ερντογάν, εν μέσω φόβων ότι η χώρα οδεύει προς ένα όλο και πιο απολυταρχικό καθεστώς.

Σύμφωνα με τη Hurriyet Daily News, η Μπουγιουκσαράκ – βιομηχανική σχεδιάστρια/ συγγραφέας και μοντέλο, που είχε στεφθεί Μις Τουρκία το 2006- είχε καταθέσει ότι «μπορεί να είχε αναπαράγει ένα ποίημα» από το εβδομαδιαίο χιουμοριστικό περιοδικό Uykusuz, αλλά διέγραψε τη δημοσίευση λίγο μετά, καθώς ένας φίλος της την προειδοποίησε ότι τέτοιου είδους μηνύματα μπορεί να έχουν συνέπειες. Το εν λόγω ποίημα σατίριζε τον Τούρκο πρόεδρο με στίχους – παραλλαγή του εθνικού ύμνου της χώρας.