ΔΙΕΘΝΕΣ
27/02/2015 13:35 EET | Updated 27/02/2015 13:35 EET

H Λιβύη κόβει επαφές με την Τουρκία: «Η Άγκυρα εξοπλίζει τους ισλαμιστές»

ASSOCIATED PRESS
In this Saturday, Feb. 21, 2015 photo, Libyan soldiers try to fix a weapon that jammed during clashes with militants on the frontline in Al Ajaylat, 120 kilometers (75 miles) west of Tripoli, Libya. Army forces in Libya have been fighting Islamic and tribal militias since last September. (AP Photo/Mohamed Ben Khalifa)

Τους τόνους απέναντι στην Άγκυρα ανεβάζει ο αναγνωρισμένος από τη διεθνή κοινότητα πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντάλα αλ Τίνι, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα σταματήσει τις δοσοληψίες με την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι η χώρα αυτή εξοπλίζει την αντίπαλη οργάνωση που έχει καταλάβει την Τρίπολη έτσι ώστε «οι Λίβυοι να αλληλοσκοτώνονται«.

Δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, μία στην πρωτεύουσα και μία στην ανατολική Λιβύη, ανταγωνίζονται για την εξουσία αφότου μια ένοπλη ισλαμική οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Αυγή της Λιβύης» (Φατζρ Λίμπια) κατέλαβε την Τρίπολη τον περασμένο Ιούλιο και αποκατέστησε το προηγούμενο κοινοβούλιο, που όμως δεν αναγνωρίζεται διεθνώς.

«Η Τουρκία είναι μια χώρα που δεν μας αντιμετωπίζει με εντιμότητα. Εξάγει όπλα ώστε ο λιβυκός λαός να αλληλοσκοτωθεί» είπε ο Τίνι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αιγυπτιακό τηλεοπτικό κανάλι CBC αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας διέψευσε κατηγορηματικά την κατηγορία αυτή. «Αντί να επαναλαμβάνουν τους ίδιους αβάσιμους και αναληθείς ισχυρισμούς, τους συμβουλεύουμε να στηρίξουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για έναρξη πολιτικού διαλόγου», είπε ο Τανζού Μπιλγίτς.

«Η πολιτική μας απέναντι στη Λιβύη είναι πολύ σαφής. Τασσόμαστε κατά οποιασδήποτε ξένης επέμβασης στη Λιβύη και στηρίζουμε πλήρως τον πολιτικό διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» , πρόσθεσε.

Στις αρχές της εβδομάδας η κυβέρνηση του Τίνι ανακοίνωσε ότι θα αποκλείσει τις τουρκικές εταιρείες από μελλοντικές συμβάσεις και συμφωνίες, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι υποστηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης και τις ένοπλες οργανώσεις που την υποστηρίζουν. Στη συνέντευξή του στο CBC ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν θα παραχωρούνται συμβάσεις σε τουρκικές εταιρείες στα εδάφη που ελέγχει η κυβέρνησή του. «Δεν λέμε ότι είμαστε εχθρικοί απέναντι στην Τουρκία, αλλά ότι δεν θα έχουμε δοσοληψίες μαζί της» , σημείωσε.

Η Τουρκία είναι μια από τις ελάχιστες χώρες σ' ολόκληρο τον κόσμο που έχει δεχτεί αξιωματούχους της μη αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης και του επίσης μη αναγνωρισμένου κοινοβουλίου.

Ο Τίνι κατηγόρησε επίσης το Κατάρ ότι παρέχει «υλική» υποστήριξη στην αντίθετη πλευρά, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)