Συγκλονισμένη η Χιλή από την 14χρονη που παρακαλά να της κάνουν ευθανασία

Συγκλονισμένη η Χιλή από την 14χρονη που παρακαλά να της κάνουν ευθανασία

Την λένε Valentina Maureira, είναι 14 ετών και το μόνο που θέλει είναι να την αφήσουν να πεθάνει. Πρόκειται για ένα κορίτσι από τη Χιλή που πάσχει από κυστική ίνωση και παρακαλάει τους γιατρούς να της κάνουν ευθανασία επειδή, όπως λέει, «έχει κουραστεί να παλεύει με την ασθένεια.»

H Valentina ζητά επίσης να μιλήσει με την πρόεδρο της χώρας, Michelle Bachelet, επειδή είναι η μόνη που μπορεί να δώσει το πράσινο φως για μία ευθανασία. Η κυβέρνηση απάντησε αρνητικά στο αίτημα του μικρού κοριτσιού, αλλά, ωστόσο, η Bachelet την επισκέφθηκε στο νοσοκομείο.

Η Χιλή είναι συγκλονισμένη μετά από την έκκληση του κοριτσιού μέσω ενός βίντεο που φαίνεται ότι έχει τραβηχτεί από το κρεβάτι του νοσοκομείου της.

«Ζητώ απεγνωσμένα να μιλήσω με την πρόεδρο επειδή κουράστηκα να ζω με αυτή την αρρώστια», λέει η έφηβη στο βίντεο, ο αδερφός της οποίας πέθανε όταν ήταν μόλις έξι ετών από την ίδια ασθένεια. «Θέλω την έγκρισή της για να μου κάνουν την ένεση που θα με κοιμίσει για πάντα.»

Η κυστική ίνωση καταστρέφει πολλά όργανα, ειδικά τους πνεύμονες, προκαλώντας συνεχόμενες μολύνσεις που βλάπτουν τους ιστούς. Η Valentina δηλώνει ότι είναι απογοητευμένη από την έλλειψη επιλογών και από το πώς έχει επηρεάσει η ασθένεια την ποιότητα της ζωής της.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της πρόεδρου, Alvaro Elizalde, εξέφρασε τη συμπόνοια τους για την κατάσταση του κοριτσιού, αλλά τόνισε ότι ο νόμος της Χιλής απαγορεύει την ευθανασία.

«Είναι αδύνατο να μην σε κατακλύσει το συναίσθημα με το αίτημα του κοριτσιού, είναι αδύνατο να πραγματοποιήσω την ευχή της,» δήλωσε ο Elizalde.

Σε συνέντευξή του στο Associated Press, ο πατέρας της Valentina, Fredy Maureira, είπε ότι στηρίζει το αίτημα της κόρης του, αν και πρόσθεσε ότι «έκλαιγε όλη νύχτα» όταν άκουσε ότι θέλει να πεθάνει.

«Είναι πάρα πολύ σκληρό, αλλά πρέπει να σεβαστώ την απόφασή της, επειδή αυτή είναι που υποφέρει από την ασθένεια,» δήλωσε.

Δημοφιλή