ΔΙΕΘΝΕΣ
17/03/2015 05:46 EET | Updated 17/03/2015 05:50 EET

Σε εξέλιξη οι εκλογές στο Ισραήλ. Ώρα της κρίσης για τον Νετανιάχου

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu stands with his wife Sara after voting during Israel's parliamentary elections in Jerusalem, on March 17, 2015. Israelis vote in an election expected to be a close-fought battle between the centre left and Prime Minister Benjamin Netanyahu, who ruled out a Palestinian state in a last-ditch appeal to the right. AFP PHOTO / POOL / SEBASTIAN SCHEINER        (Photo credit should read SEBASTIAN SCHEINER/AFP/Getty Images)
SEBASTIAN SCHEINER via Getty Images
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu stands with his wife Sara after voting during Israel's parliamentary elections in Jerusalem, on March 17, 2015. Israelis vote in an election expected to be a close-fought battle between the centre left and Prime Minister Benjamin Netanyahu, who ruled out a Palestinian state in a last-ditch appeal to the right. AFP PHOTO / POOL / SEBASTIAN SCHEINER (Photo credit should read SEBASTIAN SCHEINER/AFP/Getty Images)

Το αν οι Ισραηλινοί πολίτες επιθυμούν ακόμα τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στην εξουσία ή αν έχει έρθει η ώρα της αλλαγής είναι το ερώτημα που τίθεται στο επίκεντρο της εκλογικής αναμέτρησης στη χώρα, μετά από μια εξαετίας παραμονής του Λικούντ στην εξουσία.

Από τις 07.00, ώρα έναρξης της ψηφοφορίας, και μέχρι τις 22.00, 5.88 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τους 120 βουλευτές της Κνεσέτ, η πρώτη εικόνα για τη σύνθεση της οποίας αναμένεται να έχει διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια της νύκτας. Τα πρώτα exit polls θα δοθούν στη δημοσιότητα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα οι Ισραηλινοί να χρειασθεί να περιμένουν αρκετές εβδομάδες την απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα για το όνομα του επόμενου πρωθυπουργού: ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έκανε μία δραματική στροφή προς τα δεξιά κατά τις τελευταίες ώρες της προεκλογικής εκστρατείας, ο κύριος πολιτικός του αντίπαλος Ισαάκ Χέρτζογκ, ο πρώτος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος που θα αναλάβει την πρωθυπουργία μετά τον Εχούντ Μπαράκ το 2001, ή κάποιος άλλος που θα αναδειχθεί μέσα από τους πολύπλοκους εκλογικούς υπολογισμούς;

Με δεδομένη τη διασπορά των ψήφων ανάμεσα σε 25 εκλογικές λίστες και την πολυπλοκότητα των πιθανών συμμαχιών ανάμεσα στις 11 από αυτές (δεξιά, αριστερά, κέντρο, ορθόδοξοι, Αραβες) που τελικά θα εξασφαλίσουν εκπροσώπηση στην Κνεσέτ, η σημερινή ψηφοφορία είναι πιθανόν να μην είναι παρά το πρελούδιο εντατικών μετεκλογικών διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό της νέας ισραηλινής κυβέρνησης.

 

Σύμφωνα με το ισραηλινό εκλογικό σύστημα, δεν είναι απαραίτητο ότι ο ηγέτης της παράταξης που θα επικρατήσει στις εκλογές θα είναι και ο πρώτος που θα κληθεί από τον πρόεδρο Ρόιβεν Ρίβλιν να σχηματίσει κυβέρνηση. Αντίθετα η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μπορεί να δοθεί σε οποιονδήποτε μεταξύ των 120 μελών της ισραηλινής βουλής που θα θεωρηθεί ότι έχει τις περισσότερες πιθανότητες να συγκροτήσει συνασπισμό.

Οι εκλογές θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του 65χρονου Νετανιάχου, που βρίσκεται στην πρωθυπουργία από το 2009.

Ο επόμενος πρωθυπουργός καλείται να ανταποκριθεί σε σειρά προκλήσεων που είναι δυσανάλογες με το μέγεθος της χώρας των οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων: προστασία της χώρας κατά των απειλών του πολέμου στο βορρά και στον νότο, αντιμετώπιση της ανάπτυξης του τζιχαντισμού, της ιρανικής επιρροής, της παλαιστινιακής διπλωματικής επίθεσης, των διεθνών πιέσεων και αποκατάσταση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον. Ταυτόχρονα στο εσωτερικό, διατήρηση μίας οικονομικής ευρωστίας, αλλά και καταπολέμηση των έντονων κοινωνικών ανισοτήτων.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εμφανίσθηκε ως εγγυητής της ασφάλειας μίας χώρας που έχει πολεμήσει οκτώ πολέμους από την ίδρυσή της το 1948.

Παρά την κινδυνολογική ρητορική του και την «δραματική» εμφάνισή του στο αμερικανικό Κονγκρέσο για να προειδοποιήσει κατά μίας συμφωνίας με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων έδωσαν το προβάδισμα στην Σιωνιστική Ενωση του αντιπάλου του Ισαάκ Χέρτζογκ, με 25-26 έδρες έναντι 21-22.

(Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post