Με την τρυφερή «Οικογένεια Μπελιέ» ξεκινά το 16ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Με την τρυφερή «Οικογένεια Μπελιέ» ξεκινά το 16ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Από το 2000, όταν και ξεκίνησε ως μία μικρή διοργάνωση περιορισμένης χρονικής διάρκειας, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου μεγάλωσε, ωρίμασε, αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες τις οποίες κατάφερε σταδιακά να ξεπεράσει, απέκτησε φανατικό κοινό και κατέληξε να γίνει ένας από τους πλέον αγαπημένους θεσμούς, προσφέροντας λάμψη και χρώμα σε μια πόλη που σίγουρα τα χρειάζεται.

Η πρεμιέρα του Φεστιβάλ θα γίνει στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών αυτή την Παρασκευή, 20 Μαρτίου, με την προβολή της ταινίας «Οικογένεια Μπελιέ» του Eric Lartigau που αναμένεται να ζεστάνει για τα καλά το κοινό με την τρυφερή ιστορία της.

Στην οικογένεια Μπελιέ όλοι είναι κουφοί, εκτός από την 16χρονη Πάολα, η οποία είναι απαραίτητη ως διερμηνέας για τους γονείς της σε καθημερινή βάση, κυρίως για την εκμετάλλευση του οικογενειακού κτήματος. Μια μέρα, παρακινημένη από τον καθηγητή μουσικής της, αποφασίζει να προετοιμαστεί για το διαγωνισμό του Radio France. Μια επιλογή ζωής που θα σημάνει για εκείνη τον αποχωρισμό από την οικογένειά της και το αναπόφευκτο πέρασμα προς την ενηλικίωση.

Με τέσσερα βραβεία στο παλμαρέ της, μεταξύ των οποίων ένα Σεζάρ και ένα Λουμιέρ Ανερχόμενης Ηθοποιού για την Louane Emera που υποδύεται την Πάολα, και ένα ακόμα Λουμιέρ Καλύτερης Ηθοποιού για την Karin Viard η οποία υποδύεται την κωφάλαλη αγρότισσα μητέρα της Πάολα , η Οικογένεια Μπελιέ είναι από τώρα ένα από τα must της φετινής διοργάνωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η 49χρονη Karin Viard (που έχει βραβευτεί ήδη με δύο Σεζάρ) θα είναι παρούσα στην προβολή.

Εκτός από την Viard, στα πλαίσια του 16ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου θα επισκεφτούν την Αθήνα ο σκηνοθέτης του “La Grece de Christos Chryssopoulos, Petros Markaris et Ersi Sotiropoulos”, Nicolas Auheman, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος του “Μακριά από τους ανθρώπους / Loin des homes”, David Oelhoffen και η σκηνοθέτις και σεναριογράφος του “Κούκλες / Tiens-toi droite”, Katia Lewkowicz.

Η φετινή κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ αποτελείται από τον σκηνοθέτη Πάνο Κούτρα, τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Basile Doganis, τον διευθυντή casting και σκηνοθέτη Stephane Foenkinos, την ηθοποιό Μαρία Καλλιμάνη και την συγγραφέα Έρση Σωτηροπούλου.

Τέλος, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα απονεμηθούν δύο βραβεία στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ. Το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής και το Βραβείο του Κοινού, το οποίο θα απονεμηθεί σύμφωνα με τις ψήφους των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Με σχεδόν όλους τους πρωταγωνιστές των φετινών βραβείων Σεζάρ να βρίσκονται στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, η επιλογή των νικητών ίσως να μην είναι και τόσο εύκολη υπόθεση.

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου έρχεται στην Αθήνα από τις 19 έως τις 25 Μαρτίου και στην Θεσσαλονίκη από τις 26 Μαρτίου έως την 1 Απριλίου και διοργανώνεται όπως πάντα από το Γαλλικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με τις Πρεσβείες της Γαλλίας, της Ελβετίας, του Καναδά, του Λουξεμβούργου, του Μαρόκου, της Τσέχικης Δημοκρατίας και της Τυνησίας,στους κινηματογράφους Δαναός, Embassy Nova Odeon και στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα του 16ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φετινή διοργάνωση, επισκεφθείτε το www.festivalfilmfrancophone.gr

Δημοφιλή