Ερντογάν: Το Ιράν προσπαθεί να κυριαρχήσει στη Μέση Ανατολή. Δεν θα το ανεχτούμε

Ερντογάν: Το Ιράν προσπαθεί να κυριαρχήσει στη Μέση Ανατολή. Δεν θα το ανεχτούμε
Ο Τούρκος πρόεδρος (φωτογραφία αρχείου)
Ο Τούρκος πρόεδρος (φωτογραφία αρχείου)
ASSOCIATED PRESS

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε το Ιράν την Παρασκευή ότι προσπαθεί να κυριαρχήσει στη Μέση Ανατολή, και υποστήριξη ότι αυτές οι κινήσεις τους έχουν ενοχλήσει την Άγκυρα, καθώς και τη Σαουδική Αραβία και τις αραβικές χώρες του Κόλπου.

Όπως μεταδίδει η Hurriyet, η Τουρκία είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι υποστηρίζει τη στρατιωτική επιχείρηση στην Υεμένη εναντίον των Χούθι, της οποίας ηγείται η Σαουδική Αραβία, καλώντας παράλληλα τους αντάρτες και τους «ξένους υποστηρικτές τους» να σταματήσουν τις ενέργειες που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Το Ιράν προσπαθεί να κυριαρχήσει στην περιοχή» δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί την Τεχεράνη στις αρχές του Απριλίου. «Θα μπορούσε να επιτραπεί κάτι τέτοιο; Αυτό άρχισε να ενοχλεί εμάς, τη Σαουδική Αραβία και τις χώρες του Κόλπου. Αυτό δεν είναι ανεκτό και το Ιράν πρέπει να το καταλάβει» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η κρίση στην Υεμένη, στην οποία αντιπαρατίθενται οι σιίτες αντάρτες Χούθι με τους σουνίτες του προέδρου Χαντί, έχει εξελιχθεί σε σύγκρουση μεταξύ σεκτών και ζήτησε από το Ιράν (που κατηγορείται ότι υποστηρίζει τους Χούθι) να αποσυρθεί. «Το Ιράν πρέπει να αλλάξει την οπτική του. Πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις του, όσες έχει στην Υεμένη, όπως και στη Συρία και στο Ιράκ, και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητά τους».

Δημοφιλή