ΔΙΕΘΝΕΣ
03/04/2015 18:23 EEST | Updated 04/04/2015 16:07 EEST

Ομοιόμορφα τα πακέτα τσιγάρων στη Γαλλία το 2016

ASSOCIATED PRESS
British businessman Ian Griffin, right, and an unidentified person smokes a cigarette during a break in a restaurant outside the Paris courthouse, Friday, Dec. 5, 2014. Griffin goes on trial for the 2009 murder of his girlfriend, who was found dead in the bathtub in the room they shared at a five-star Paris hotel. (AP Photo/Francois Mori)

Ένα μέτρο κοινωνικής πολιτικής προκρίνει η γαλλική κυβέρνηση, με την έγκριση την παρασκευή της εισαγωγής εμφανισιακά ουδέτερων, ομοιόμορφων πακέτων τσιγάρων για όλες τις μάρκες, από τον Μάιο του 2016.

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες καπνοβιομηχανιών και καπνοπωλών, τις οποίες ασπάστηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση η δεξιά αντιπολίτευση, το γαλλικό κοινοβούλιο σήμερα πλειοψηφικά ψήφισε το νέο μέτρο, αν και με μικρή συμμετοχή.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 19 ψήφοι υπέρ και 11 κατά, καθώς και μια αποχή, με την πλειονότητα των βουλευτών να απουσιάζουν λόγω των εορτών του Πάσχα.

Βέβαια, υπενθυμίζεται πως για την επικύρωση του μέτρου, καθώς και του ευρύτερου συγκεκριμένου νομοσχεδίου για την υγεία που προωθείται, θα πρέπει να δοθεί η έγκριση και της Γερουσίας, την οποία ελέγχει η δεξιά αντιπολίτευση.

Σε περίπτωση επικύρωσης του μέτρου, όλα τα πακέτα τσιγάρων που πωλούνται στα γαλλικά καταστήματα, από τον Μάιο του 2016 και έπειτα, θα πρέπει να έχουν το ίδιο ακριβώς σχήμα, μέγεθος, χρώμα και τα ίδια τυπογραφικά στοιχεία, δίχως να φέρουν κάποιο λογότυπο. Η μάρκα θα αναγράφεται με μικρά γράμματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη χώρα που προχώρησε στην εφαρμογή ενός τέτοιου νομοσχεδίου ήταν η Αυστραλία, με τα ομοιόμορφα πακέτα τσιγάρων να έχουν επιβληθεί από τα τέλη του 2012. Ανάλογη πορεία ακολουθεί και η Ιρλανδία, όσον αφορά τις ευρωπαϊκές χώρες.

Στη Γαλλία, στην είδηση της πρόθεσης για εφαρμογή του μέτρου από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας, οι καπνοπώλες ξεκίνησαν εκστρατεία ευαισθητοποίησης υπό το σύνθημα «ναι στην πρόληψη, όχι στην τιμωρία», ενώ και βιομηχανίες είχαν απειλήσει με προσφυγές στη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τροποποίηση του νομοσχεδίου που υιοθέτησαν οι Γάλλοι βουλευτές, απαγορεύεται το κάπνισμα στα αυτοκίνητα, εάν σε αυτά επιβαίνουν και ανήλικοι, ενώ εγκρίθηκε και τροπολογία, την οποία είχαν υποβάλει οι Πράσινοι, σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Υγείας θα έχει και εκείνο λόγο στη διαμόρφωση της τιμής του καπνού, κάτι που ως σήμερα εξαρτιόταν αποκλειστικά από το υπουργείο Οικονομικών.

Τέλος, προκρίθηκαν άρθρα τα οποία αυστηροποιούν τις ποινές για λαθρεμπόριο καπνού.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)