Τζιχαντιστές καταστρέφουν μνημεία έως και 2.100 ετών σε πόλη του Ιράκ

Τζιχαντιστές καταστρέφουν μνημεία 2.100 ετών σε πόλη του Ιράκ

Συνεχίζουν ακάθεκτες τις καταστροφές αρχαιοτήτων και πολιτιστικών μνημείων οι δυνάμεις τους Ισλαμικού Κράτους και τώρα σειρά είχαν τα μνημεία της αρχαίας πόλης Χάτρα στο Ιράκ. Στο βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα, άνδρες του ISIS εμφανίζονται να χτυπούν τα τείχη μνημείου με βαριοπούλες και να πυροβολούν αγάλματα με αυτόματα όπλα.

Η επίθεση στη Χάτρα, η οποία έχει κηρυχθεί μνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς από την UNESCO, άρχισε τον Μάρτιο και η περιοχή παραμένει υπό τον έλεγχο των εξτρεμιστών. Η πόλη εκτιμάται πως ιδρύθηκε από το ελληνιστικό βασίλειο των Σελευκιδών, πριν από περίπου 2.100 χρόνια, και έφθασε στην ακμή της αφού κατακτήθηκε από την αυτοκρατορία των Πάρθων.

Στο βίντεο εικονίζεται ένας αντάρτης να χτυπά με βαριοπούλα ένα πρόσωπο σκαλισμένο στα τείχη μνημείου της πόλης ενώ ένας άλλος ένοπλος πυροβολεί ένα άγαλμα. Ένας από τους ισλαμιστές φωνάζει πως τα μνημεία καταστρέφονται καθώς λατρεύονται αντί για το Αλλάχ.

Παρά βέβαια τις καταστροφές- στο όνομα του Αλλάχ και στη «μάχη» κατά της ειδωλολατρίας-είναι πλέον βέβαιο πως ένας μεγάλος αριθμός αρχαιοτήτων από το Ιράκ και τη Συρία πωλούνται στη μαύρη αγορά για να χρηματοδοτηθούν οι δραστηριότητες των τζιχαντιστών.

Πέραν της Χάτρα, οι ισλαμιστές έχουν καταστρέψει και τα μνημεία της αρχαίας ασσυριακής Νιμρούντ, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα π.Χ., αλλά και εκθέματα μουσείου της Μοσούλης.

Δημοφιλή