ΔΙΕΘΝΕΣ
06/04/2015 03:24 EEST | Updated 06/04/2015 03:25 EEST

Oμπάμα: Αποδυνάμωση του Ισραήλ θα ήταν «αποτυχία»

ASSOCIATED PRESS
President Barack Obama leaves after speaking about clean-energy jobs, Friday, April 3, 2015, at Hill Air Force Base, Utah. The speech followed a roundtable discussion Obama had with officials at the base about clean energy. (AP Photo/Rick Bowmer)

Η αποδυνάμωση του Ισραήλ θα είναι μια «θεμελιώδης αδυναμία της προεδρίας του»», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη του με μια χώρα που είναι πολύχρονη σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, παρά τις πρόσφατες διαφορές που εκφράστηκαν για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

«Θα έθετα ως αποτυχία από την πλευρά μου, ως μια θεμελιώδη αδυναμία της προεδρίας μου, εάν κατά τη διάρκεια της θητείας μου ή ως αποτέλεσμα της πολιτικής που έχω, καταστεί το Ισραήλ πιο ευάλωτο» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξη 45 λεπτών που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα των New York Times.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι θα ήταν «όχι μόνο μια στρατηγική αποτυχία, αλλά νομίζω ότι θα ήταν μια ηθική αποτυχία», προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών η οποία θα μπορούσε να σπάσει αυτό που ενώνει τις δυο χώρες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει επανειλημμένα καταγγείλει τη συμφωνία μεταξύ της Τεχεράνης και των παγκόσμιων δυνάμεων σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ως «πολύ κακή συμφωνία», υποστηρίζοντας ότι επιτρέπει στο Ιράν να διατηρήσει μια σημαντική πυρηνική υποδομή.

«Ακόμα και όταν είχα διαφωνίες με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου για το Ιράν και το παλαιστινιακό ζήτημα, η υπεράσπιση του Ισραήλ (από τις ΗΠΑ) ήταν ακλόνητη», ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)