Η κόρη του Kurt Cobain μιλά για πρώτη φορά για τον πατέρα της και τη σχέση της με τους Nirvana

Η κόρη του Kurt Cobain μιλά για πρώτη φορά για τον πατέρα της και τη σχέση της με τους Nirvana
PARK CITY, UT - JANUARY 24: Artist Frances Bean Cobain attends the HBO documentary films Kurt Cobain: Montage of Heck Sundance premiere on January 24, 2015 in Park City, Utah. (Photo by Tommaso Boddi/Getty Images for HBO)
PARK CITY, UT - JANUARY 24: Artist Frances Bean Cobain attends the HBO documentary films Kurt Cobain: Montage of Heck Sundance premiere on January 24, 2015 in Park City, Utah. (Photo by Tommaso Boddi/Getty Images for HBO)
Tommaso Boddi via Getty Images

Υπάρχει μια γενικότερη παρεξήγηση σχετικά με τα παιδιά διάσημων μουσικών (και όχι μόνο, φυσικά), όπου ο κόσμος υποθέτει πως είναι σίγουρα οι μεγαλύτεροι φαν της μουσικής των γονιών τους. Ειδικά αν ο πατέρας σου ήταν ο ιδρυτής των θρυλικών Nirvana, δεν γίνεται να μην λατρεύεις το συγκρότημά του που στιγμάτισε μια ολόκληρη γενιά.

Η Frances Bean Cobain, όμως, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους με την συνέντευξη που έδωσε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Rolling Stone, με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου επίσημου ντοκιμαντέρ για τους Nirvana, «Kurt Cobain: Montage of Heck».

«Δεν μου αρέσουν τόσο οι Nirvana (μειδίαμα). Συγγνώμη, διαφημιστές, Universal. Μου αρέσουν περισσότερο οι Mercury Rev, οι Oasis, οι Brian Jonestown Massacre (γέλια). Η grunge σκηνή δεν με ενδιαφέρει», είπε η 22χρονη κόρη του Cobain στο περιοδικό, απογοητεύοντας όλους αυτούς που περίμεναν να είναι ένα άγριο παιδί της grunge που φορά μονίμως καρό πουκάμισα και all-star.

«Όμως το “Territorial Pissings” (μέσα από το Nevermind) είναι ένα γ@μημέν@ φανταστικό τραγούδι. Και το “Dumb” (μέσα από το In Utero) -κλαίω κάθε φορά που ακούω αυτό το κομμάτι. Είναι μια απογυμνωμένη εκδοχή του πώς έβλεπε ο Kurt τον εαυτό του -τον εαυτό του όταν είχε πάρει ναρκωτικά, όταν δεν είχε πάρει ναρκωτικά, όταν ένιωθε ανεπαρκής για να στηρίξει τον τίτλο της φωνής μιας ολόκληρης γενιάς», πρόσθεσε η Frances Bean.

Η Frances Bean Cobain με την μητέρα της, Courtney Love, στα βραβεία Rodeo Drive Walk of Style, τον Φεβρουάριο του 2007.

Όταν ρωτήθηκε αν ένιωθε άβολα ως έφηβη, λόγω του ότι δεν της άρεσαν οι Nirvana, είπε πως θα ένιωθε πιο άβολα αν ήταν όντως φαν του συγκροτήματος του πατέρα της.

«Ήμουν γύρω στα 15 όταν συνειδητοποίησα πως ήταν αναπόφευκτο. Ακόμα και όταν βρισκόμουν σε ένα αυτοκίνητο και άκουγα ραδιόφωνο, ο μπαμπάς μου ήταν εκεί. Είναι μεγαλύτερος από τη ζωή. Και ο πολιτισμός μας έχει εμμονή με τους νεκρούς μουσικούς», εξήγησε η Frances. «Μας αρέσει να τους βάζουμε σε ένα βάθρο. Αν ο Kurt ήταν απλώς άλλος ένας τύπος που εγκατέλειψε την οικογένειά του με τον πιο απαίσιο τρόπο... Αλλά δεν ήταν. Ενέπνευσε τους ανθρώπους να τον βάλουν σε ένα βάθρο, να τον κάνουν τον Άγιο Kurt. Έγινε ακόμα μεγαλύτερος μετά τον θάνατό του, από όσο ήταν όταν ήταν ζωντανός. Δεν πίστευες πως όλο αυτό μπορούσε να γίνει ακόμα μεγαλύτερο. Αλλά έγινε».

Η κόρη του Cobain μίλησε επίσης και για την τρομερή ομοιότητα που έχει με τον πατέρα της (παρότι αρκετοί υποστηρίζουν πως μοιάζει περισσότερο στην Courtney Love):

«Είναι πολύ περίεργο το πώς λειτουργούν τα γονίδια. Ο Dave (Grohl), ο Krist (Novoselic) και ο Pat (Smear) ήρθαν μια μέρα στο σπίτι που ζούσα τότε. Ήταν η πρώτη φορά που (τα πρώην μέλη των Nirvana) βρίσκονταν όλοι μαζί εδώ και καιρό. Και έπαθαν αυτό που αποκαλώ “K.C. Jeebies” (σε ελεύθερη μετάφραση: Οι ανατριχίλες του K.C.). Με κοιτάζουν και μπορείς να δεις πως κοιτάζουν ένα φάντασμα. Ο Dave είπε “Μοιάζει τόσο πολύ με τον Kurt.” Μιλούσαν όλοι μεταξύ τους, ανακαλώντας παλιές ιστορίες που έχω ακούσει εκατομμύρια φορές. Καθόμουν σε μια καρέκλα, καπνίζοντας συνέχεια, κοιτάζοντας προς τα κάτω κάπως έτσι (παίρνει έκφραση απόλυτης βαρεμάρας). Και έλεγαν “Κάνεις ακριβώς αυτό που θα έκανε και ο πατέρας σου”. Είχα χαρεί όμως που ήρθαν (χαμογελάει). Ήταν μια cool εμπειρία, σαν να έχεις ένα reunion των Nirvana, πλην ενός. Εκτός από τον γόνο του».

Στο μεταξύ, το «Montage of Heck» θα κάνει πρεμιέρα στο HBO στις 4 Μαΐου, σχεδόν ένα μήνα μετά την 21η επέτειο του θανάτου του Cobain. Η Frances, η οποία είναι και μία από τους παραγωγούς του ντοκιμαντέρ, είπε επίσης στο Rolling Stone πως η δουλειά της στην ταινία βοήθησε και στο να γεφυρώσει την κακή σχέση που είχε με την μητέρα της, Courtney Love. Σύμφωνα με τη Frances, την πρώτη φορά που η Love είδε μια πολύ έντονη, προσωπική σκηνή του ντοκιμαντέρ, όπου ένας Cobain σε προφανή κατάσταση μέθης έχει την -τότε βρέφος- Frances στα πόδια του, ενώ κουρευόταν, ξέσπασε σε κλάματα.

«Η μητέρα μου με κρατούσε, έκλαιγε πάνω μου και απλά έλεγε “Συγγνώμη, συγγνώμη, συγγνώμη”. Απλά συνέχιζε να το λέει, ξανά και ξανά. Αλλά μετά είπε “Μπορείς να συνειδητοποιήσεις πόσο πολύ σε αγαπούσε ο πατέρας σου;”. Και της είπα “Ναι, μπορώ.”».

Μπορείτε να διαβάσετε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη της Frances Bean Cobain στο Rolling Stone.

Δημοφιλή