Ειδησεις

Συμμαχία των χωρών του Νότου επιδιώκει η Ελλάδα εν όψει της έκτακτης Συνόδου για το μεταναστευτικό

ROME, ITALY - FEBRUARY 03: Italian Prime Minister Matteo Renzi meets newly elected Greece's Prime Minister Alexis Tsipras at Palazzo Chigi on February 3, 2015 in Rome, Italy. Leftist Prime Minister Alexis Tsipras his touring Europe this week to build support for a renegotiation of the huge bailout, over strong opposition from Germany. (Photo by Franco Origlia/Getty Images)
ROME, ITALY - FEBRUARY 03: Italian Prime Minister Matteo Renzi meets newly elected Greece's Prime Minister Alexis Tsipras at Palazzo Chigi on February 3, 2015 in Rome, Italy. Leftist Prime Minister Alexis Tsipras his touring Europe this week to build support for a renegotiation of the huge bailout, over strong opposition from Germany. (Photo by Franco Origlia/Getty Images)
Franco Origlia via Getty Images

Κυριολεκτικά στο...και πέντε, με τις τραγωδίες στη Μεσόγειο να διαδέχονται η μία την άλλη και τον αριθμό των νεκρών μεταναστών να αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο αλλά και τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου να πιέζονται αφόρητα από τις μεταναστευτικές ροές, αποφασίστηκε να τεθεί το θέμα εκτάκτως κατά τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών.

Το ναυάγιο ανοιχτά της Λαμπεντούζα με τους 700 επιβαίνοντες και τον μικρό αριθμό διασωθέντων φαίνεται πως επιτέλους ξύπνησε τα κοιμισμένα ανακλαστικά της ΕΕ. Πρώτος ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ ζήτησε τη διεξαγωγή Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών ενώ στη συνέχεια ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι ζήτησε και την διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής με αποκλειστικό θέμα στην ατζέντα το μεταναστευτικό. Η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών θα διεξαχθεί τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο και θα τεθεί εκτάκτως το θέμα της μετανάστευσης τόσο από ύπατη εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια Φεντερίκα Μογκερίνι όσο και από τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Η συμμαχία του Νότου και τα αιτήματα της Ελλάδας

Στην Αθήνα,ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επικοινώνησε με τον κ.Ρέντσι και συζήτησαν διεξοδικά τις εξελίξεις στην Ιταλία αλλά και τη γραμμή που θα πρέπει να τηρήσουν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου στη Σύνοδο. Ο κ. Τσίπρας μάλιστα εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρότασή του Ιταλού Πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή και έκτακτης Συνόδου Κορυφής. «Θα πρέπει να διεκδικήσουμε την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον κ.Ρέντσι και τόνισε «δεν είναι δυνατόν οι χώρες μας να μετατραπούν σε αποθήκες ψυχών και οι θάλασσές μας σε αποθήκες νεκρών» και του τόνισε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει ανάγκη για συντονισμό των προτάσεων των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου».

Λίγη ώρα αργότερα μάλιστα προέβη και σε τηλεοπτικό μήνυμα, εκφράζοντας τη θλίψη του για την νέα τραγωδία με μετανάστες στη Μεσόγειο ενώ παράλληλα απήθυνε έκκληση στην ΕΕ να προχωρήσει άμεσα «στην συνδιαμόρφωση ενός σχεδίου για την αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης» καταθέτοντα τρεις προτάσεις και τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας των χωρών που αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα.

Όλες τις τελευταίες ημέρες- και ενώ το ενδεχόμενο διεξαγωγής έκτακτης Συνόδου ήταν ήδη ορατό- ο βρίσκεται σε διαρκείς συζητήσεις με συνεργάτες του αλλά και με τους αρμόδιους υπουργούς για την κατάρτιση της ελληνικής πρότασης ενώ βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με τις άλλε χώρες. Η ελληνική κυβέρνηση προσεγγίζει πέραν της Ιταλίας και άλλες χώρες, όπως η Μάλτα, η Ισπανία και η Κύπρος.

Τα βασικά θέματα που αναμένεται να θέσει η Ελληνική Κυβέρνηση και στα οποία αναζητά συμμάχους είναι:

-η χορήγηση έκτακτης χρηματοδότησης για τη συντήρηση των απαραίτητων δομών αλλά και τη δημιουργία νέων τόσο στα νησιά που είναι αναγκάζονται να σηκώσουν το βάρος της φιλοξενίας των πρώτων 24ώρων μετά την άφιξη των μεταναστών όσο και των χώρων φιλοξενίας σε δεύτερη φάση

-μετ' επιτάσεως αναμένεται να τεθεί επίσης το θέμα της αναλογικής κατανομής των μεταναστών στις χώρες της ΕΕ. Το θέμα συζητείται εδώ και αρκετό καιρό αλλά ποτέ δεν ελήφθη κάποια απόφαση ούτε τέθηκε κάποιο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής μιας τέτοιας πολιτικής αφού όλες οι χώρες, πέραν αυτές του ευρωπαϊκού νότου, είναι αρνητικές καθώς θα έπρεπε ανάλογα με τον πληθυσμό τους να αναλάβουν έναν συγκεκριμένο αριθμό μεταναστών

-την αύξηση των κονδυλίων που διαθέτει η Frontex στην Ελλάδα αλλά και πιθανότατα την μεγαλύτερη συμμετοχή χωρών της ΕΕ σε επιχειρησιακό πλέον επίπεδο και σε επιχειρησιακά μέσα