ΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/04/2015 15:34 EEST | Updated 20/04/2015 15:40 EEST

Μαξίμου: Καμία απελευθέρωση τρομοκρατών - Ο νόμος δεν έχει στόχο τον Σάββα Ξηρό

Eurokinissi

Ο νόμος που ψηφίζεται στη Βουλή δεν οδηγεί σε καμία απελευθέρωση τρομοκρατών, τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου έπειτα από την αυστηρή προειδοποίηση του Αμερικανού πρέσβη Ντέιβιντ Πιρς σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας. Ο κ. Πιρς είχε τονίσει χαρακτηριστικά: «Εάν ο Σάββας Ξηρός – ή οποιοσδήποτε άλλος που έχει στα χέρια του το αίμα Αμερικανών διπλωματών και μελών αμερικανικών αποστολών- βγει από τη φυλακή, θα ιδωθεί ως μία εξαιρετικά μη φιλική πράξη».

Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι με βάση το νόμο που ψηφίζεται μία ορισμένη κατηγορία κρατουμένων και εάν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, κυρίως να έχουν αναπηρία πάνω από 80%, η ποινή τους μετατρέπεται σε κράτηση κατ'οίκον με «βραχιολάκι».

Ξεκαθαρίζοντας ότι ο νόμος δεν έχει ως στόχο τον Σάββα Ξηρό σημειώνεται ότι και αυτός όπως και άλλοι κρατούμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις για κατ’ οίκον κράτηση με «βραχιολάκι» ενώ υπογραμμίζεται ότι «o εν λόγω πάσχει από σχεδόν ολική τύφλωση και κώφωση, σκλήρυνση κατά πλάκας και νεφρική ανεπάρκεια με ποσοστό αναπηρίας 98%». Το Μέγαρο Μαξίμου στην άτυπη ενημέρωση προσθέτει ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησης του Σάββα Ξηρού και προσθέτει ότι η διάταξη θα ήταν φωτογραφική αν εξαιρείτο ο συγκεκριμένος κρατούμενος.

Τέλος, επιβεβαιώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη Πέμπτη προκειμένου να του εκφράσει την ανησυχία του για τον Σ. Ξηρό. Όπως επισημαίνεται ο πρωθυπουργός του εξήγησε το νόμο, ότι δεν αφορά τον Σ. Ξηρό, και ότι ο μεγάλος κίνδυνος σήμερα για την Ευρώπη αλλά και γενικότερα, προέρχεται κυρίως από την ασύμμετρη τρομοκρατία των τζιχαντιστών. Και του εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία προκειμένου να την αντιμετωπίσουν.