ΔΙΕΘΝΕΣ
02/05/2015 10:07 EEST | Updated 02/05/2015 10:09 EEST

Βίαιες διαδηλώσεις στο Μιλάνο μετά την έναρξη του Milan Expo

ASSOCIATED PRESS
Black smoke billows from a burning car as clashes broke out between demonstrators and police during a protest against the Expo 2015 fair in Milan, Italy, Friday, May 1, 2015. Dozens of people are protesting the opening of Milan's Expo 2015, torching parked cars, smashing bank and store windows and clashing with riot police far from the world's fair sprawling grounds. (AP Photo/Luca Bruno)

Δακρυγόνα και τους καπνοί σκέπασαν τον ουρανό του Μιλάνο την Πρωτομαγιά, μετά τις διαδηλώσεις ενάντια στο Milan Expo, μια εκδήλωση που η κυβέρνηση πίστευε πως θα αναπτέρωνε το ηθικό των Ιταλών μετά τις οικονομικές δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν τα τελευταία χρόνια.

«Μας έχετε γδάρει, σήμερα εσείς πληρώνετε», έγραψαν οι διαδηλωτές στην πρόσοψη μιας τράπεζας.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν λίγες ώρες μετά το εντυπωσιακό άνοιγμα της εκδήλωσης, το οποίο είχε καθυστερήσει για λόγους που συνδέθηκαν με ένα σκάνδαλο διαφθοράς που είχε λάβει χώρα στην περσινή διοργάνωση. Οι επισκέπτες του Milan Expo είδαν ότι υπήρχαν πολλά προβλήματα οργάνωσης, πολλές εκθέσεις και κιόσκια δεν λειτουργούσαν σωστά και οι ουρές ήταν ατελείωτες, ενώ λίγες ώρες πριν ο πρωθυπουργός της χώρας, Matteo Renzi, ανακοίνωνε πως η Ιταλία έδωσε την απάντησή της στους επικριτές που ισχυρίζονταν πως η διοργάνωση δεν θα ολοκληρωνόταν ποτέ.

Οι διαδηλωτές ήταν εξοργισμένοι κυρίως με το γεγονός ότι η εκδήλωση στηριζόταν στην εργασία εθελοντών που δεν πληρώνονταν και στο γεγονός ότι υπήρξε ανάμειξη με επιχειρήσεις όπως η Coca-Cola και τα ΜcDonalds.

Πηγή: The Guardian