ΔΙΕΘΝΕΣ
06/05/2015 05:07 EEST | Updated 06/05/2015 05:07 EEST

NATOϊκά «παιχνίδια πολέμου» στο κατώφλι της Ρωσίας

MARIT HOMMEDAL via Getty Images
NATO's Dynamic Mongoose anti-submarine exercise in the North Sea, off the coast of Norway, on May 4, 2015. AFP PHOTO / NTB SCANPIX / Marit Hommedal +++ NORWAY OUT (Photo credit should read Marit Hommedal/AFP/Getty Images)

Ασκήσεις- «παιχνίδια πολέμου» έκτασης άνευ προηγουμένου, σχεδόν «έξω από την πόρτα» της Ρωσίας πραγματοποιεί το ΝΑΤΟ, εν μέσω εντάσεων που προέκυψαν λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Telegraph, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανθυποβρυχιακή άσκηση που έχει κάνει το ΝΑΤΟ, στα ανοιχτά της Νορβηγίας, εβδομάδες μετά από αναφορές για κινήσεις ρωσικών υποβρυχίων σε ξένα ύδατα.

Παράλληλα, λαμβάνουν χώρα στρατιωτικές ασκήσεις στην Εσθονία- οι μεγαλύτερες εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, οι πρόσφατες δραστηριότητες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων αποτελούν «λόγο προβληματισμού» και καθιστούν «επίκαιρες» τις ασκήσεις.

Τουλάχιστον 18 πλοία και υποβρύχια συμμετέχουν στην επιχείρηση «Dynamic Mongoose», η οποία περιλαμβάνει 10 χώρες του ΝΑΤΟ και τη Σουηδία. Τα υποβρύχια επιχειρούν να προσεγγίσουν τις μονάδες επιφανείας χωρίς να γίνουν αντιληπτά, αναπαριστώντας επιθέσεις σε μια από τις πλέον «εχθρικές» θαλάσσιες ζώνες του κόσμου.

Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα η Λετονία είχε αναφέρει εντοπισμό ρωσικού υποβρυχίου κοντά στα ύδατά της, ενώ την περασμένη εβδομάδα το φινλανδικό ναυτικό έριξε βόμβες βυθού εναντίον αγνώστου υποβρυχίου κοντά στις ακτές της. Επίσης, ρωσικά αεροσκάφη δραστηριοποιούνται κοντά στους εναέριους χώρους χωρών της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας, προκαλώντας συναγερμούς και αντιδράσεις από πλευράς της Συμμαχίας.

Ο υποναύαρχος Μπραντ Γουίλιαμσον, επικεφαλής της άσκησης, δήλωσε ότι η Ρωσία προφανώς και έχει το δικαίωμα να βρίσκεται στη θάλασσα, «όπως και εμείς».

«Αλλά τα περιστατικά που έχουμε δει δεν είναι σε συμμόρφωση με τους διεθνείς κανονισμούς, και αυτό αποτελεί λόγο προβληματισμού» πρόσθεσε.

Υπουργοί Άμυνας σκανδιναβικών χωρών εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καταδίκαζαν τη ρωσική δραστηριότητα τον προηγούμενο μήνα, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη απειλή ασφαλείας, με τη Ρωσία να απαντά ότι οι στενοί δεσμοί της Φινλανδίας και της Σουηδίας με το ΝΑΤΟ αποτελούν λόγο «ιδιαίτερου προβληματισμού».

«Οι Ρώσοι έχουν αυξήσει πολύ τη δραστηριότητά τους, όπως και εμείς» δήλωσε ο Κάι Νίκελσντορφ, καπετάνιος του γερμανικού υποβρυχίου U33, το οποίο παίζει τον ρόλο «εχθρού» στην άσκηση. Από πλευράς του, ο πλοίαρχος Ιέιν Μπρέκενριτζ, ο ανώτατος Βρετανός αξιωματικός που συμμετέχει, είπε ότι η άσκηση παρέχει μια πολύ καλή ευκαιρία στις μονάδες επιφανείας και αέρος να δοκιμάσουν τον εξοπλισμό, τις ικανότητες και τις τακτικές τους εναντίον των εξαιρετικά αποτελεσματικών υποβρυχίων μας».

Οι εν λόγω θάλασσες, με ρηχά και παράλληλα κακοτράχαλα υποθαλάσσια φαράγγια, ισχυρά ρεύματα και ασυνήθιστα ισχυρή ηχητική δραστηριότητα παρουσιάζουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας όσον αφορά σε υποβρυχιακές/ ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις.