Η απειλή μιας «κούρσας» πυρηνικών όπλων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν

Η απειλή μιας «κούρσας» πυρηνικών όπλων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν
XX-34 BADGER (yield 23 kt) - an atmospheric nuclear test performed by the U.S. on 18April 1953 as part of Operation Upshot-Knothole at the Nevada Test Site.Image in the public domainImage: U.S Government
XX-34 BADGER (yield 23 kt) - an atmospheric nuclear test performed by the U.S. on 18April 1953 as part of Operation Upshot-Knothole at the Nevada Test Site.Image in the public domainImage: U.S Government
The Official CTBTO Photostream/Flickr

Αίσθηση έχει προκαλέσει στα διεθνή ΜΜΕ πρόσφατο δημοσίευμα των Sunday Times of London, σύμφωνα με το οποίο η Σαουδική Αραβία έχει προχωρήσει στην «στρατηγική απόφαση» για την απόκτηση έτοιμων πυρηνικών όπλων από το Πακιστάν, εν μέσω ανησυχιών για το ενδεχόμενο ανάπτυξης πυρηνικού οπλοστασίου από το Ιράν.

Ειδικότερα, στο δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους, αναφέρεται ότι η εν λόγω απόφαση- η οποία δημιουργεί τον κίνδυνο μιας νέας κούρσας εξοπλισμών στη Μέση ανατολή- έρχεται εν μέσω αυξανόμενης δυσαρέσκειας από πλευράς των σουνιτικών αραβικών κρατών σχετικά με την στηριζόμενη από τον Μπαράκ Ομπάμα συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με τη Σαουδική Αραβία να φοβάται ότι ο «αρχιεχθρός» της, το σιιτικό Ιράν, θα αναπτύξει πυρηνικό όπλο.

Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά τα τέλη του επόμενου μήνα και περιλαμβάνει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία. Προβλέπει την άρση κάποιων κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη με αντάλλαγμα την επιβολή περιορισμών σε τμήματα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Πιο μακροπρόθεσμα, υπάρχουν προβληματισμοί ότι εξοπλισμός της Σαουδικής Αραβίας με πυρηνικά όπλα θα έκανε την Τουρκία – η οποία βρίσκεται ήδη στον δρόμο της κατασκευής πυρηνικών σταθμών- και την Αίγυπτο να ακολουθήσουν ίδια πορεία.

Αμερικανός πρώην αξιωματούχος του τομέα της Άμυνας εκτιμά ότι «η ώρα για τους Σαουδάραβες έχει έρθει», συμπληρώνοντας ότι υπήρχε σχετική συμφωνία εδώ και καιρό μεταξύ του Πακιστάν και του Οίκου των Σαούντ. Επ΄σιης, Βρετανός αξιωματούχος που επίσης μίλησε στους Sunday Times, οι στρατιωτικές ηγεσίες των χωρών της Δύσης θεωρούν ότι οι Σαουδάραβες έχουν πάρει την απόφαση να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα.

Στο μεταξύ, Σαουδάραβας αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας που μίλησε στο CNN έκανε λόγο για εικασίες. «Δεν καταλαβαίνω ποια είναι η είδηση. Αυτό κυκλοφορεί στα ΜΜΕ εδώ και 18 χρόνια και θα συνεχίσει για άλλα 15. Το υπουργείο δεν προβαίνει σε σχόλια βασισμένα σε φήμες και εικασίες».

Παράλληλα, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι η Σαουδική Αραβία έχει υπογράψει την Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων. «Έχει δεσμευτεί να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα, και να εφαρμόσει πλήρως διεθνή συστήματα ασφαλείας σε ειρηνικές πυρηνικές δραστηριότητες».

Ωστόσο, στο δημοσίευμα του CNN σημειώνεται ότι σε συνέντευξή του τον Μάρτιο ο Σαουδάραβας πρέσβης στις ΗΠΑ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας πυρηνικού όπλου από τη χώρα του ως αντίβαρο σε ένα εξοπλισμένο με πυρηνικά Ιράν. «Δεν είναι κάτι που θα συζητούσαμε δημόσια...δεν είναι κάτι το οποίο μπορώ να σχολιάσω, ή θα σχολίαζα...αλλά το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας θα λάβει όποια μέτρα είναι απαραίτητα για την προστασία της ασφάλειας του. Υπάρχουν δύο πράγματα πάνω στα οποία δεν διαπραγματευόμαστε: την πίστη μας και την ασφάλειά μας».

Σημειώνεται ότι σε αντίστοιχο δημοσίευμα του BBC το 2013 αναφερόταν ότι η Σ. Αραβία έχει επενδύσει σε πακιστανικά προγράμματα πυρηνικών όπλων, και θεωρεί ότι θα μπορούσε να αποκτήσει τέτοιο οπλοστάσιο κατά βούληση- και μάλιστα πιο γρήγορα από το Ιράν.

Σόρος: Φόβοι για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Στο μεταξύ, ανεξαρτήτως των προβληματισμών περί ενδεχόμενης κούρσας εξοπλισμών με πυρηνικά όπλα στη Μέση Ανατολή, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος έριξε και από πλευράς του «λάδι στη φωτιά» των προβληματισμών για μια γενικευμένη σύγκρουση, κάνοντας λόγο για πιθανή έκρηξη Tρίτου Παγκοσμίου Πολέμου σε περίπτωση αποσταθεροποίησης/ προβλημάτων στην κινεζική οικονομία.

«Εάν υπάρξει σύγκρουση μεταξύ της Κίνας και ενός στρατιωτικού συμμάχου των ΗΠΑ, όπως η Ιαπωνία, τότε δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι βρισκόμαστε σε χείλος ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου» είπε ο Σόρος, προσθέτοντας ότι οι στρατιωτικές δαπάνες σημειώνουν αύξησης στη Ρωσία και την Κίνα.

Δημοφιλή