Τα μυστικά του Μπιν Λάντεν: Ερωτικά γράμματα, επιστολές στα παιδιά, συνωμοσιολογικά βιβλία, πορνογραφία κ.α

Τα μυστικά του Μπιν Λάντεν: Ερωτικά γράμματα, συνωμοσιολογικά βιβλία, πορνογραφία κ.α
This image taken from video released by Qatar's Al-Jazeera televison broadcast on Friday Oct. 5, 2001 is said to show Osama bin Laden, the prime suspect in the Sept. 11, 2001 terrorist attacks on the United States, at an undisclosed location. Al-Jazeera did not say whether the image was taken before or after the Sept. 11 attacks or how they obtained it. At right is bin Laden's top lieutenant, Egyptian Ayman al-Zawahri. Bin Laden is believed to have been at a celebration of the union of his al-Qaida network and al-Zawahri's Egyptian Jihad group. Graphic at top right reads
This image taken from video released by Qatar's Al-Jazeera televison broadcast on Friday Oct. 5, 2001 is said to show Osama bin Laden, the prime suspect in the Sept. 11, 2001 terrorist attacks on the United States, at an undisclosed location. Al-Jazeera did not say whether the image was taken before or after the Sept. 11 attacks or how they obtained it. At right is bin Laden's top lieutenant, Egyptian Ayman al-Zawahri. Bin Laden is believed to have been at a celebration of the union of his al-Qaida network and al-Zawahri's Egyptian Jihad group. Graphic at top right reads
ASSOCIATED PRESS

Εκατοντάδες επιστολές, έγγραφα και τίτλους βιβλίων, που αποκτήθηκαν κατά την επιδρομή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ηγέτη της αλ Κάιντα, το 2011, δημοσιοποίησαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, με τίτλο «Το ράφι του Μπιν Λάντεν» (Bin Ladin's Bookshelf).

Στα αρχεία αυτά περιλαμβάνονται αποχαρακτηρισμένες επιστολές και έγγραφα που έχουν μεταφραστεί από τα αραβικά, που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης «Neptune Spear», σύμφωνα με το γραφείο του Διευθυντή των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (ODNI). Αξίζει να σημειωθεί πως στη λίστα περιλαμβάνονται πολύ αγγλόφωνο υλικό, όπως βιβλία, ειδησεογραφικά κείμενα και αναφορές από think tanks.

Στη λίστα, όπως αναφέρει η HuffPost US, περιλαμβάνονται βιβλία με θεωρίες συνωμοσίας- και για την ίδια την 9/11- με τίτλους όπως New Pearl Harbor: Disturbing Questions about the Bush Administration , 9/11, Secrets of the Federal Reserve και Bloodlines of the Illuminati.

Επίσης, περιλαμβάνονται έργα που έχουν να κάνουν με τη σύγχρονη αμερικανική ιστορία, όπως το Obama's Wars του δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ και δύο βιβλία του Νόαμ Τσόμσκι. Όπως ήταν αναμενόμενο, περιλαμβάνονται και βιβλία, αναφορές και άρθρα για την αλ Κάιντα, υποδεικνύοντας ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σχετικά με το πώς η Δύση «βλέπει» την οργάνωση. Κάποιες επιστολές που αποδίδονται στον ίδιο τον μπιν Λάντεν φαίνονται να υποδεικνύουν ιδιαίτερο προβληματισμό σχετικά με την εικόνα της οργάνωσης, πιέζοντας για μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικές επιθέσεις αντί για αντικαθεστωτική δράση σε χώρες της Μέσης Ανατολής. «Πρέπει να επικεντρωνόμαστε στο να σκοτώνουμε και πολεμάμε τους Αμερικανούς και τους εκπροσώπους τους» γράφει σε μια επιστολή.

Επίσης, στα έγγραφα περιλαμβάνονται εγχειρίδια της αλ Κάιντα και ακόμη και μια φόρμα αίτησης για ένταξη στην αλ Κάιντα. Σημειώνεται ότι αποφασίστηκε να μην δημοσιοποιηθεί πορνογραφικό υλικό που βρέθηκε στα αρχεία, όπως είπε στον Guardian ο εκπρόσωπος του ODNI , Τζέφρι Αντσουκάιτις. Υπογραμμίζεται ότι τα αρχεία που δημοσιοποιήθηκαν είναι λίγα μεταξύ χιλιάδων που έχει αναφερθεί ότι συλλέγησαν κατά την επιδρομή.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του Guardian, σε πιο προσωπικό επίπεδο η εικόνα που διαγράφεται για τον ηγέτη της αλ Κάιντα είναι αυτή κάποιου που νοιαζόταν ιδιαίτερα για τις τέσσερις γυναίκες, τα 20 παιδιά και τους άλλους συγγενείς του, πολλές φορές δίνοντας συμβουλές σχετικά με το πώς θα έπρεπε να συμπεριφέρονται. «Μου λείπετε τόσο πολύ, μα τον Αλλάχ» γράφει σε επιστολή στην κόρη του, Ουμ Μουάντ, ρωτώντας την πώς τα πάει ο γιος της στην μελέτη του Κορανιού και το σχολείο. Το γράμμα είναι σύντομο, επειδή, όπως γράφει, το ρεύμα έρχεται και κόβεται. Επίσης, υπάρχουν πολλές συνομιλίες, μέσω επιστολών, με τον γιο του Χάμζα και τη μητέρα του Χαϊρίγια, που ζούσαν υπό κατ'οίκον περιορισμό στο Ιράν για χρόνια μετά την πτώση των Ταλιμπάν. «Αγαπημένε μου πατέρα, χωρίστηκα από εσένα όταν ήμουν μικρό παιδί, ούτε καν 13, αλλά είμαι μεγαλύτερος τώρα, έχω γίνει άντρας» έγραψε ο Χάμζα το 2009. «Μπορεί να μην με αναγνωρίσεις όταν με συναντήσεις, καθώς τα χαρακτηριστικά μου έχουν αλλάξει. Δόξα τον Αλλάχ, ζω μια σταθερή ζωή, και ο Θεός με έχει ευλογήσει με μια ευλαβή γυναίκα, που μου έδωσε έναν γιο στον οποίο έδωσα το όνομά σου, Οσάμα, και μια κόρη που βάφτισα με το όνομα της μητέρας μου, Χαϊρίγια». Η Χαντίζ, μία από τις κόρες του μπιν Λάντεν, περιγράφει τις δυσκολίες της επικοινωνίας με τον πατέρα της σε μια επιστολή, ενώ άλλα παιδιά του τον ρωτάνε για αδέλφια που έχουν να δουν χρόνια – ή και δεν έχουν δει ποτέ.

Το 2008, ο Μπιν Λάντεν κατέγραψε μια βιντεοεπιστολή σε μία από τις συζύγους του, επισημαίνοντας τις τελευταίες του επιθυμίες: «Αν σκοτωθώ, και θέλεις να επιστρέψεις στην οικογένειά σου, δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά πρέπει να μεγαλώσεις τα παιδιά μου σωστά και να τα προσέχεις, και να προσέχεις να μην κάνουν κακές παρέες, ειδικά μετά την εφηβεία, ειδικά τα κορίτσια...να είσαι προσεκτική μαζί τους και αν μπορέσεις να τις παντρέψεις με μουτζαχεντίν, θα ήταν το καλύτερο, ή απλά με καλούς ανθρώπους. Είσαι το “μήλο του ματιού μου”, το πιο πολύτιμο πράγμα που έχω σε αυτόν τον κόσμο. Αν θες να παντρευτείς μετά από εμένα δεν έχω αντίρρηση, αλλά θέλω στα αλήθεια να είσαι η γυναίκα μου και στον παράδεισο».

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Independent, ο μπιν Λάντεν ήλπιζε ο Χάμζα να τον διαδεχτεί στην ηγεσία της Αλ Κάιντα.

Δημοφιλή