Πληροφορίες για μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων και δικαστικών στην Τουρκία λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής

Πληροφορίες για μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων και δικαστικών στην Τουρκία λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής
Φωτογραφία αρχείου από τις διαδηλώσεις μετά την έφοδο της αστυνομίας στα γραφεία της εφημερίδας Zaman τον περασμένο Δεκέμβριο
Φωτογραφία αρχείου από τις διαδηλώσεις μετά την έφοδο της αστυνομίας στα γραφεία της εφημερίδας Zaman τον περασμένο Δεκέμβριο
OZAN KOSE via Getty Images

Λάδι στη φωτιά, μιας ήδη εκρηκτικής- μεταφορικά και κυριολεκτικά- προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία, «ρίχνει» η πληροφορία που ήρθε λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι εθνικές κάλπες πως επίκειται μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων και δικαστικών που ασκούν κριτική και δεν πειθαρχούν στην πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν και τους κυβερνώντος κόμματος του, της Ανάπτυξης και της Δικαιοσύνης (ΑΚP).

H πληροφορία, αναρτήθηκε στο Twitter- τον μεγάλο «εχθρό» του Ερντογάν- από ένα πρόσωπο αγνώστου ταυτότητας μεν αλλά πολύ δημοφιλές στην Τουρκία, το οποίο χρησιμοποιεί ως όνομα χρήστη το Fuat Avni και είναι ο ποιο...αναγνωρίσιμος «whistleblower» της χώρας ο οποίος δυστυχώς δεν έχει διαψευστεί μέχρι σήμερα. Στο παρελθόν είχε «μεταδώσει» ιδιαίτερα ακριβείς πληροφορίες για επικείμενες επιχειρήσεις κατά πολιτικών αντιπάλων και εχθρών του Ερντογάν.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο των νέων πληροφοριών που παρέχει ο Fuat Avni οι διωκτικές αρχές σχεδιάζουν έναν νέο κύκλο μαζικών συλλήψεων δημοσιογράφων και δικαστικών οι οποίες αποσκοπούν τόσο στη δημιουργία ενός κλίματος φόβου λίγο πριν οι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες αλλά και περιορισμού όσων υψώνουν κριτική φωνή σε Ερντογάν και ΑΚΡ. Παράλληλα όμως όπως σχολιάζει μερίδα του αντικυβερνητικού Τύπου τουρκικού Τύπου, προδίδει και τον πανικό, προέδρου και κυβέρνησης καθώς φαίνεται να υποχωρούν σημαντικά τα ποσοστά του κόμματος και το φιλοκουρδικό κόμμα HDP να κερδίζει το εισιτήριο της για την Εθνοσυνέλευση.

Ο «πληροφοριοδότης» κάνει λόγο για συλλήψεις που μπορεί να φτάσουν και τις 200 και οι οποίες έχουν ζητηθεί από τον ο Ερντογάν, μετά το δημοσίευμα της Cumhuriyet για το ενδεχόμενο να βρεθεί ο ίδιος ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την υπόθεση προμήθειας όπλων σε ομάδες που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.

Μεταξύ των...υποψηφίων προς σύλληψη, έχει διαρρεύσει πως είναι οι διευθυντές σύνταξης της εφημερίδας Zaman και της αγγλόφωνης έκδοσης της– μόλις πριν μερικούς μήνες είχε γίνει έφοδος της αστυνομίας στα γραφεία της- ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Turkish Review, ο εκπρόσωπος του Bugün TV στην Άγκυρα και στελέχη των εφημερίδων Bugün, Taraf και Zaman.

Κατά τον Avni θα υπάρξουν και συλλήψεις δικαστικών λειτουργών που είχαν ασχοληθεί με υποθέσεις διαφθοράς της κυβέρνησης και πιθανότατα και στρατιωτικοί ενώ ο Ερντογάν αναμένεται για μια ακόμη φορά- εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία- να κάνει λόγο για εχθρούς του κράτους που θέλουν την ανατροπή της κυβέρνησης, δείχνοντας και πάλι προς τον πρώην σύμμαχό και νυν «εχθρό» του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Τέλος πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου αντιτίθεται σε αυτούς τους σχεδιασμούς καθώς φοβάται πως η κίνηση αυτή μπορεί να προκαλέσει οργή μεταξύ των ψηφοφόρων και να στοιχίσει ψήφους στην κάλπη.

Δημοφιλή