ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
03/06/2015 11:13 EEST | Updated 03/06/2015 12:08 EEST

Η Ελλάδα «κρίνει» τη σχέση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Sean Gallup via Getty Images
BERLIN, GERMANY - DECEMBER 17: German Chancellor Angela Merkel (R) and Finance Minister Wolfgang Schaeuble chat during a vote at the Bundestag over her third term as chancellor during ceremonies in which the new German government will be sworn in on December 17, 2013 in Berlin, Germany. The new government is a coalition between the German Christian Democrats (CDU), the Bavarian Christian Democrats (CSU) and German Social Democrats (SPD) following federal elections held in September. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Σε αντίπαλα στρατόπεδα φαίνεται πως έχει οδηγήσει η υπόθεση της Ελλάδας την γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πολιτικοί έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σχετικά με τον τρόπο «επίλυσης» του ελληνικού ζητήματος. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές η κ. Μέρκελ βάζει σε προτεραιότητα την εξεύρευση συμφωνίας μεταξύ δανειστών και Αθήνας, ακόμα και αν χρειαστεί να γίνουν κάποιες υποχωρήσεις από την πλευρά των θεσμών. Στην αντίπερα όχθη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κρατά πιο σκληρή στάση για την Ελλάδα, γίατι καλέιται να αντιμετωπίσει τις αγο΄ρες τους 17 υπουργούς οικονομικών, αλλά και τις εσωκομματικές αντιδράσεις στο σοσιαλοδημοκρατικό κόμμα.

Αντίθετα ο κ. Σόιμπλε επιμένει ότι για να προχωρήσει η συμφωνία η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθεί πλήρως τις μνημονιακές δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ώστε ο κ. Τσίπρας να σηκώσει «το πολιτικό κόστος» που του αναλογεί.

Η ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, αλλά και το ΔΝΤ το οποίο έχει συνταχθεί –για ακόμα μια φορά- πλήρως με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη λύση για το χρέος, αλλά και τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Αν και το περιεχόμενο της αντιπρότασης από την πλευρά των δανειστών δεν έχει γίνει γνωστό, αξιωματούχοι που εμπλέκονται στην διαπραγμάτευση αναφέρουν ότι «είναι αποτέλεσμα της πλειοψηφίας της πενταμερούς» αφήνοντας να εννοηθεί τις διαφορές που υποβόσκουν μεταξύ των δανειστών.

Όπως γράφει ο ανταποκριτής της RealNews στην Ουάσιγκτον, έγκυρες πηγές ισχυρίζονται ότι η πενταμερής συνάντηση στο Βερολίνο έγινε με σκοπό όχι για να εξεταστεί το 47 σελίδων σχέδιο του Ελληνα πρωθυπουργού, αλλά για να υπάρξει μια κοινή πρόταση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές τους.

Η πρόσκληση στη συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ, εκτιμάται εγκύρως, ότι ήταν ισοδύναμη της υιοθέτησης της γραμμής Σόιμπλε στην αντιπρόταση που θα παρουσιάσουν σήμερα στον Αλέξη Τσίπρα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, εμφανίστηκε προβληματισμένη από το οικονομικό πακέτο που προωθείται και για τη διαφαινόμενη ρήξη αφού οι δύσκολες οικονομικές μεταρρυθμίσεις μπορεί να ωθήσουν την Αθήνα στο να απορρίψει το σχέδιο τους.

Στην πενταμερή που διεξήχθη στο Βερολίνο έγινε λοιπόν μια προσπάθεια η κ. Μέρκελ τελικά να συνταχθεί και να υποστηρίξει την αντιπρόταση των δανειστών. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, φέρεται κατά τις ίδιες πηγές, να έχει προειδοποιήσει ότι είναι διατεθειμένος να προκαλέσει κρίση στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό αν δεν επικρατήσει η σκληρή γραμμή του διαμέσου αυτής της αντιπρότασης.

Ο Β Σόιμπλε έχει θέσει ζήτημα αξιοπιστίας της ευρωζώνης και αν αλλάξει η στρατηγική δεν κρίνεται αναγκαία η συμμετοχή του στην κυβέρνηση συνασπισμού.