Ελληνικό χρέος, ποιοι θα πληρώσουν και τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει

Ελληνικό χρέος, ποιοι θα πληρώσουν και τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ANGELOS TZORTZINIS via Getty Images

Το ελληνικό ζήτημα κυριαρχεί σε διεθνές επίπεδο. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο «κόκκινο» και πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδος της από το ευρώ εκλαμβάνεται από πολλούς ως μια απειλή για την παγκόσμια οικονομία. Ένα από τα ερωτήματα που τίθενται είναι τι ακριβώς χρωστάει η Ελλάδα και σε ποιόν, αλλά και ποιοι έχουν την μεγαλύτερη έκθεση στο ελληνικό χρέος.

Σε αυτά τα ερωτήματα απαντά με ειδικούς πίνακες το Euronews.

Το ελληνικό χρέος ανέρχεται σε περίπου 324 δισ ευρώ.

Η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο ποσοστό χρέους/ ΑΕΠ στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους υπολογισμούς του ελληνικού οικονομικού επιτελείου, το ποσοστό αυτό ανήλθε σε 179,8%, στο τέλος του 2014.

Για το 2015, προβλεπόταν μείωσή του στο 174% του ΑΕΠ (στα €321,48 δισ) , με την προϋπόθεση ότι η χώρα θα παρήγαγε πρωτογενή πλεονάσματα, θα προχωρούσε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και θα πετύχαινε ανάπτυξη 2,9%.

Μετά τον αποκλεισμό του ελληνικού κράτους από τις διεθνείς αγορές και το PSI («κούρεμα» των ομολόγων που είχαν στα χέρια τους ιδιώτες), το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού χρέους σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το euronews βρίσκεται στους εξής:

Το 44% (€142 δισ) το κατέχει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (European Financial Stability Facility, EFSF).

Στα «χέρια» των κρατών της Ευρωζώνης βρίσκεται το 16,5% (€52,9 δισ από το πρώτο πακέτο στήριξης που έλαβε η χώρα το 2010 και είχε τη μορφή διακρατικών δανείων)

Το 8% (€27 δισ) βρίσκονται στα ταμεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και άλλων ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών

Το 7,8% (€25 δισ) έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

12% (€39 δισ) του ελληνικού χρέους έχει «μείνει» στα χέρια ιδιωτών και ένα 3,3% (10,9 δις) στα χαρτοφυλάκια ελληνικών τραπεζών.

Ποιός κατέχει το ελληνικό χρέος

Το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους το κατέχει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το Ταμείο, πέρα από το αρχικό κεφάλαιο των €80 δις για τη σύστασή του όπου κάθε μέλος της Ευρωζώνης συνεισέφερε με βάση το μέγεθός του, αντλεί τη ρευστότητά του από τις διεθνείς αγορές.

Εκδίδει, δηλαδή, ομόλογα και χάρη στην πιστοληπτική του ικανότητα που βρίσκεται στην ανώτατη βαθμίδα (AA από τη Standard & Poor’s, Aa1 από τη Moody’s και AA από τη Fitch) το κάνει με χαμηλό κόστος.

Αυτό το καταφέρνει γιατί παρουσιάζει ως εγγυητές τα κράτη της Ευρωζώνης, όπως Γερμανία, Ολλανδία, Φιλανδία κλπ.

Στην ακραία περίπτωση που μία χώρα (πχ η Ελλάδα) δεν καλύψει τις υποχρεώσεις της στο Ταμείο, αυτό θα καλύψει το «κενό» στα κεφάλαιά του μέσω νέου δανεισμού. Είναι απίθανο τα ευρωπαϊκά κράτη να χρειαστεί να αναπληρώσουν από τα ταμεία τους τις απώλειες.

Άρα η Ελλάδα δεν χρωστάει σε μεμονωμένα κράτη;

Χρωστάει, αλλά το ποσό είναι σαφώς μικρότερο από αυτά που λέγονται στα διάφορα μέσα.

Συνολικά, τα διακρατικά δάνεια ανέρχονται σε 52,9 δις ευρώ.

Το μεγαλύτερο είναι φυσικά προς τη Γερμανία, η οποία δάνεισε στην Ελλάδα, μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας KfW.

Πηγή:Euronews.gr

Δημοφιλή