ΔΙΕΘΝΕΣ
03/07/2015 10:19 EEST | Updated 03/07/2015 10:20 EEST

Πολεμιστές του Ισλαμικού Κράτους καταστρέφουν μνημεία στην ιστορική πόλη της Παλμύρα

JOSEPH EID via Getty Images
TO GO WITH AFP STORY BY SAMMY KETZA picture taken on March 14, 2014 shows the external courtyard of the sanctuary of Baal in the ancient oasis city of Palmyra, 215 kilometres northeast of Damascus. Syria's fabled desert Greco-Roman oasis of Palmyra saw its last tourist in September 2011, six months after the uprising began. Its most recent visitors are violence and looting. AFP PHOTO/JOSEPH EID (Photo credit should read JOSEPH EID/AFP/Getty Images)

Πολεμιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέστρεψαν αρχαία μνημεία στην ιστορική πόλη της Παλμύρα, συμπεριλαμβανομένου και ενός τεχνουργήματος του δευτέρου αιώνα, μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης της Συρίας.

Όπως αναφέρει το CNN, για την καταστροφή των μνημείων χρησιμοποιήθηκαν βαριοπούλες. Ακόμα, ένας άνδρας που έκλεψε έξι αρχαία αγάλματα και τα πούλησε στην επαρχία του Aleppo συνελήφθη από τους τζιχαντιστές και καταδικάστηκε σε δημόσιο μαστίγωμα.

Όσον αφορά το σημαντικό τεχνούργημα που καταστράφηκε, αυτό δεν είναι άλλο από το άγαλμα του θεού Allat, το οποίο αναπαριστά ένα λιοντάρι να γραπώνει με τα πόδια του ένα ελάφι.

«Οι βίαιοι εξτρεμιστές δεν καταστρέφουν την (πολιτιστική) κληρονομιά για να προκαλέσουν ζημιές, στοχοποιούν με συστηματικό τρόπο μνημεία προκειμένου να χτυπήσουν τις κοινωνίες στον πυρήνα τους», δήλωσε η Irina Bokova, γενική διευθύντρια της UNESCO.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε πως οι πολεμιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν την ιστορική πόλη της Παλμύρα τον Μάιο. Από την πρώτη στιγμή υπήρξαν φόβοι ότι οι τζιχαντιστές θα καταστρέψουν τα μνημεία της «νύφης της ερήμου».

Εικόνα που κάνουν το γύρο του διαδικτύου: