Σερβία: Επίθεση με πέτρες δέχθηκε στη Σρεμπρένιτσα ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλ. Βούτσιτς

Σερβία: Επίθεση με πέτρες δέχθηκε στη Σρεμπρένιτσα ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλ. Βούτσιτς
|

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δέχθηκε επίθεση στο μνημειακό κέντρο Πότοτσαρι, στη Σρεμπρένιτσα, όπου βρέθηκε για να αποτίσει φόρο τιμής στους χιλιάδες μουσουλμάνους που εκτελέστηκαν από τις σερβικές δυνάμεις το 1995.

Όπως μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ, οι παρευρισκόμενοι συγγενείς των θυμάτων αποδοκίμασαν τον Βούτσιτς μόλις εμφανίστηκε στο κοιμητήριο για να καταθέσει λουλούδια μπροστά από τη μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των θυμάτων. Οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες, πλαστικά μπουκάλια και παπούτσια κατά της σερβικής αντιπροσωπείας, φωνάζοντας την επίκληση «Αλάχ ουέκμπαρ» (ο Θεός είναι μεγάλος).

Το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων «Τανγιούγκ» μετέδωσε ότι μία πέτρα πέτυχε τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να σπάσουν τα γυαλιά του. Τη στιγμή που οξύνθηκαν τα πνεύματα και το πλήθος κινήθηκε απειλητικά κατά του Βούτσιτς, οι άντρες της ασφάλειας του δημιούργησαν κλοιό γύρω του και τον φυγάδευσαν εκτός του κοιμητηρίου, σε δασώδη περιοχή, όπου μπήκε σε όχημα της αστυνομίας. Όπως ανακοινώθηκε, ο Βούτσιτς διέκοψε την επίσκεψη του στη Σρεμπρένιτσα και κατευθύνθηκε οδικώς για το Βελιγράδι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, σε δήλωση του στο Τανγιούγκ καταδίκασε την επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Σερβίας. «Η επίθεση κατά του Βούτσιτς είναι επίθεση κατά της Σερβίας και της πολιτικής ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή που προσπαθεί να εφαρμόσει» αναφέρει στη δήλωση του ο κ. Ντάτσιτς.

Ο δήμαρχος της Σρεμπρένιτσα Καμίλ Ντουράκοβιτς δήλωσε σήμερα ότι η επίθεση με πέτρες κατά του πρωθυπουργού της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά την τελετή μνήμης για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα αποτελεί έργο "νοσηρών εγκεφάλων".

"Αποτελεί έργο νοσηρών εγκεφάλων που καταχράσθηκαν αυτό το ιερό γεγονός. Ο Βούτσιτς αγκάλιασε σήμερα τη Μουνίρα Σούμπασιτς, την πρόεδρο της ένωσης Μητέρες της Σρεμπρένιτσα..., προσπάθησε άρα να είναι συμπονετικός στη θλίψη και στον πόνο μας", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος της Σρεμπρένιτσα προσθέτοντας ότι θα τηλεφωνήσει στον σέρβο πρωθυπουργό για να του ζητήσει συγγνώμη.

Από την πλευρά της η Μουνίρα Σούμπασιτς δήλωσε ότι τα συμβάντα στην σημερινή τελετή μνήμης για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα "δεν αποτελούν επίθεση κατά του Βούτσιτς, αλλά κατά της δικής μας αξιοπρέπειας. Είναι το έργο μίας ομάδας ατόμων μεταξύ των οποίων δεν είδα θύματα" της σφαγής, δήλωσε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Klix.ba.

"Δυστυχώς, η ευθύνη θα βαρύνει εμάς. Είμαι εξαιρετικά απογοητευμένη και αισθάνομαι τραυματισμένη, ως εάν το περιστατικό συνέβη σε εμένα. Και όχι για τον Βούτσιτς, αλλά για τη δική μας αξιοπρέπεια που διασώσαμε επί 20 χρόνια", συνέχισε.

Ο ίδιος ο σέρβος πρωθυπουργός, ο οποίος εγκατέλειψε εσπευσμένα το κοιμητήριο των θυμάτων της σφαγής της Σρεμπρένιτσα μετά την επίθεση με πέτρες και επέστρεψε στο Βελιγράδι, δήλωσε ότι "το χέρι του συνεχίζει να είναι απλωμένο για τη συμφιλίωση" ανάμεσα στους Σέρβους και τους Μουσουλμάνους.