ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/07/2015 11:19 EEST | Updated 14/07/2015 12:24 EEST

Μυστική αναφορά του ΔΝΤ: Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους πέρα από τα σχέδια της Ε.Ε.

ASSOCIATED PRESS
Managing Director of the International Monetary Fund Christine Lagarde smiles as she leaves after a meeting of eurozone heads of state at the EU Council building in Brussels on Monday, July 13, 2015. A summit of eurozone leaders reached a tentative agreement with Greece on Monday for a bailout program that includes

Η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους πέρα από αυτή που είναι έτοιμοι να εξετάσουν οι εταίροι της στην Ευρωζώνη, εξαιτίας των επιπτώσεων στην οικονομία και τις τράπεζές της τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με με εμπιστευτικού χαρακτήρα μελέτη του ΔΝΤ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters.

Η ανανεωμένη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους απεστάλη στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης αργά τη Δευτέρα, ώρες μετά τη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των 18 εταίρων επί για την έναρξη διαπραγματεύσεων πάνω σε πρόγραμμα διάσωσης μέχρι και 86 δισ. ευρώ, με αντάλλαγμα σκληρά μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις.

Ζητά περίοδο χάριτος 30 ετών για όλα τα ευρωπαϊκά δάνεια της Ελλάδας

«Η δραματική επιδείνωση όσον αφορά στη βιωσιμότητα χρέους υποδεικνύει την ανάγκη για ελάφρυνση χρέους σε έκταση που θα έπρεπε να πάει παραπέρα από αυτά που εξετάζονται ως τώρα- και που προτάθηκαν από τον ESM» αναφέρεται από το ΔΝΤ.

Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα έπρεπε να δώσουν στην Ελλάδα περίοδο χάριτος 30 ετών για την εξυπηρέτηση του χρέους, περιλαμβανομένων νέων δανείων και μιας «δραματικές επέκτασης ωρίμανσης»- ή εναλλακτικά να προβούν σε σαφείς ετήσειες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις στον ελληνικό προϋπολογισμό - ή να αποδεχθούν «βαθύ κούρεμα» των δανείων στην Αθήνα.