ΕΙΔΗΣΕΙΣ
22/09/2015 07:09 EEST | Updated 22/09/2015 07:09 EEST

Βαρουφάκης: Οι δανειστές είναι οι πραγματικοί νικητές στην Ελλάδα. Την έστησαν στον Τσίπρα για να αποτύχει

ASSOCIATED PRESS
Lawmaker Yanis Varoufakis arrives at a parliament meeting in Athens, on Friday, July 31, 2015. Greek Prime Minister Alexis Tsipras defended his flamboyant former finance minister, Yanis Varoufakis, who came under heavy fire over claims he made — and confirmed after they were leaked — that he had drafted contingency plans for a parallel payment system that could have eased a euro exit. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Αναγνωρίζει τη μεγάλη νίκη του Αλέξη Τσίπρα, αλλά εκτιμά ότι οι πραγματικοί κερδισμένοι των εκλογών είναι οι δανειστές: Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, «ξαναχτυπά», με άρθρο του στον Guardian, στο οποίο χαρακτηρίζει μεγάλους χαμένους τα μικρότερα κόμματα που βρίσκονταν «στα άκρα» της συζήτησης μετά το δημοψήφισμα- αναφερόμενος στη Λαϊκή Ενότητα και το Ποτάμι.

«Ο μεγαλύτερος νικητής είναι η ίδια η τρόικα. Μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια, νομοσχέδια της τρόικας πέρασαν από τη Βουλή με εξαιρετικά ισχνές πλειοψηφίες, δίνοντας άγρυπνες νύχτες στους συντάκτες τους. Τώρα, τα νομοσχέδια που είναι απαραίτητα για το τρίτο μνημόνιο θα περνούν με άνετες πλειοψηφίες, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί. Σχεδόν κάθε βουλευτής της αντιπολίτευσης (με την εξαίρεση των κομμουνιστών του ΚΚΕ και των Ναζί της Χρυσής Αυγής) συμπλέει.

«Φυσικά, για να φτάσει σε αυτό το σημείο η ελληνική δημοκρατία έπρεπε να τραυματιστεί σοβαρά (1,6 εκατ. Έλληνες που ψήφισαν στο δημοψήφισμα του Ιουλίου δεν εμφανίστηκαν στα εκλογικά κέντρα την Κυριακή)- δεν είναι μεγάλη απώλεια για τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, της Φρανκφούρτης και της Ουάσινγκτον, για τους οποίους η δημοκρατία φαίνεται, σε κάθε περίπτωση, να αποτελεί ενόχληση».

«Ο Τσίπρας πρέπει να εφαρμόσει τώρα ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας και μεταρρυθμίσεων που ήταν σχεδιασμένο να αποτύχει» υποστηρίζει ο κ. Βαρουφάκης, εκτιμώντας ότι η διαπραγματευτική του δύναμη είναι (πλέον) αμελητέα. «Η ελάφρυνση χρέους θα έρθει αναμφίβολα, με κάποια μορφή, αλλά δεν θα είναι θεραπευτική. Η ελάφρυνση είναι σημαντική επειδή επιτρέπει μείωση της λιτότητας...αλλά αυστηρή λιτότητα έχει ήδη συμφωνηθεί» σημειώνει, προσθέτοντας ότι τα ίδια τα «ελεγχόμενα από ολιγάρχες ΜΜΕ και οι πολιτικοί τους πράκτορες» πλέον έχουν «αγκαλιάσει» τον Τσίπρα. «Μπορεί να στραφεί εναντίον τους; Νομίζω ότι θέλει, αλλά η τρόικα έχει αχρηστεύσει ήδη τα κύρια όπλα του (για παράδειγμα επιβάλλοντας την κατάργηση του ΣΔΟΕ)».

Συνεχίζοντας, ο κ. Βαρουφάκης γράφει ότι ο Αντώνης Σαμαράς είχε βρεθεί σε παρόμοια θέση, αδυνατώντας να εφαρμόσει ένα αποτυχημένο πρόγραμμα. «Θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία ο Τσίπρας στο να υποκριθεί αφοσίωση σε άλλο ένα αποτυχημένο πρόγραμμα της τρόικας; Οι προοπτικές δεν είναι καλές, αλλά δεν θα έπρεπε να τον ξεγράψουμε. Η μοίρα του εξαρτάται από το εάν η νέα κυβέρνησή του παραμείνει συνδεδεμένη στα θύματα της συμφωνίας με την τρόικα, υλοποιήσει γνήσιες μεταρρυθμίσεις ...και χρησιμοποιήσει την ένταση της κρίσης για να απαιτήσει πραγματικές παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες. Είναι δύσκολο. Αλλά δεν το θέμα δεν είναι η δίκη, όσο γλυκιά και αν είναι. Το θέμα είναι να κάνεις τη διαφορά».

Καταλήγοντας, αναφέρεται στο μεταναστευτικό, υποστηρίζοντας ότι οι συντηρητικοί – που προσπάθησαν να δείξουν μια πιο «μαλακή» εικόνα, έδειξαν τη «μισανθρωπιά» τους λόγω της προσφυγικής κρίσης. «Η αντίθεση ανάμεσα στο καλωσόρισμα που δόθηκε σε χιλιάδες τις τελευταίες εβδομάδες και τα στρατόπεδα που έφτιαξε η κυβέρνηση Σαμαρά εξηγεί γιατί απογοητευμένοι προοδευτικοί επέστρεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ στα εκλογικά κέντρα».