ΕΙΔΗΣΕΙΣ
26/09/2015 07:59 EEST | Updated 26/09/2015 07:59 EEST

Γιάννης Τσιρώνης: Το ζήτημα της πετρελαιοκίνησης στην Ελλάδα χρειάζεται πολιτική απόφαση

Sooc

Την ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα της πετρελαιοκίνησης ανέφερε ο Γιάννης Τσιρώνης την ημέρα της τελετής παράδοσης – παραλαβής των υπουργείων, καθώς «σε συνθήκες αστικού περιβάλλοντος, έχει φανεί ότι δημιουργεί προβλήματα».

«Το ζήτημα είναι μεγάλο και απαιτεί πολιτική απόφαση και σωστές ενέργειες για τη λύση του. Ειδικά σε μια χώρα όπου ο έλεγχος είναι ανύπαρκτος και η κυκλοφορία επικίνδυνων ντιζελοκίνητων οχημάτων συνεχώς αυξάνεται, αφού υπάρχουν και διατηρούνται αποφάσεις πριμοδότησης με ειδικά κίνητρα, αντί της επιβολής μέτρων», δήλωσε, αναφερόμενος στο σκάνδαλο της VW και άλλων μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος διέψευσε ότι έχουν ξεκινήσει συζητήσεις προκειμένου να επανεξεταστεί το ζήτημα της πετρελαιοκίνησης, όμως ανέφερε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις.

«Τα περί της πετρελαιοκίνησης δεν έχουν συζητηθεί. Δεν έχουμε ακόμη ανοίξει τέτοιο θέμα, ό,τι ίσχυε εξακολουθεί να ισχύει. Πάντως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήδη σε κάποιες χώρες το θέμα έχει τεθεί, οπότε παρακολουθούμε τις εξελίξεις».

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως η απαγόρευση της πετρελαιοκίνησης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θεσπίστηκε το 1980 (N. 1108), τροποποιήθηκε έντεκα χρόνια αργότερα και τελικά καταργήθηκε το 2011. Η απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης είχε ως αποτέλεσμα τη σταδιακή είσοδο στη χώρα μας σύγχρονων μοντέλων πετρελαιοκίνητων οχημάτων που θεωρούνται περισσότερο οικολογικά.

Σκάνδαλο Volkswagen

Το σκάνδαλο με την γερμανική εταιρεία αυτοκινήτων έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο. Η VW παραδέχτηκε ότι με την βοήθεια ενός λογισμικού εξαπατούσε τους ελέγχους εκπομπών ρύπων για τα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα. Εκτιμάται πως τα οχήματα που είναι εφοδιασμένα με το λογισμικό και κινούνται στη Γερμανία ξεπερνούν τα 2,8 εκατομμύρια.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στον όμιλο ανήκουν και άλλες μάρκες, όπως η Seat, η Skoda, η Αudi και η Porsche. Η Volkswagen έχει υποσχεθεί να δώσει λεπτομέρειες προσεχώς, την ώρα που οι αρχές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται να διεξαγάγουν ελέγχους και έρευνες. Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ οι αρχές ανακοίνωσαν την ενίσχυση των ελέγχων τους στα οχήματα με κινητήρες ντίζελ.

Διαβάστε επίσης:

Politico: Γιατί το σκάνδαλο της VW προκαλεί πανικό στη Γερμανία