ΕΙΔΗΣΕΙΣ
26/09/2015 14:24 EEST | Updated 26/09/2015 14:43 EEST

Με το χρέος ψηλά στην ατζέντα ο Αλέξης Τσίπρας στη Νέα Υόρκη

ASSOCIATED PRESS
Greek Prime Minister Alexis Tsipras heads to speak at an economic forum in St. Petersburg, Russia, Friday, June 19, 2015. Russia is willing to consider giving financial aid to Greece, a Russian government official said Friday ahead of talks between the leaders of the two countries. (Valery Sharifulin/TASS News Agency Pool Photo via AP)

Με την ελάφρυνση του χρέους στις αποσκευές του ο πρωθυπουργός προσγειώνεται στη Νέα Υόρκη όπου και θα παραμείνει έως την ερχόμενη Πέμπτη. Αφορμή της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όπου και θα εκφωνήσει ομιλία την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου. Ο κ. Τσίπρας ίσως έχει επαφές με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζόν Κέρι και ίσως συναντηθεί και με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα. Και οι δύο συναντήσεις θα είναι ανεπίσημες με τον πρωθυπουργό ωστόσο να θέλει να αποδείξει ότι Ελλάδα είναι - όπως σημειώνουν οι ΕφΣυν- πυλώνας σταθερότητας και χώρα η οποία μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέετ Νταβούτογλου, ο κ. Τσίπρας θα συζητήσει το θέμα των προσφυγικών ροών. Για τη μετανάστευση άλλωστε θα μιλήσει και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ενώ θα κάνει και αναφορά σε στόχους για την παγκόσμια ανάπτυξη. Το χρέος δεν απουσιάζει από την ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού καθώς θα συζητήσει με την αμερικανική ηγεσία για την αναδιάρθρωση του χρέους. Η συνάντηση με τον Μπάρακ Ομπάμα αναμένεται να διεξαχθεί κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που θα παραχωρήσει ο Αμερικανός πρόεδρος και στο γεύμα που θα οργανώσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη μόνο για δύο ημέρες. Συνάντηση με τον κ. Κέρι θασ έχει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και αναμένεται να παρεβρεθεί και ο κ. Τσίπρας

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους Προέδρους της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Βραζιλίας, του Ισημερινού, της Παλαιστίνης, και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας. Επίσης, θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών όπου θα συζητηθούν τα ζήτημα του Κυπριακού και το θέμα ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει επίσης στη Σύνοδο Κορυφής για την «Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015» στις 27 Σεπτεμβρίου, καθώς και στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση, με θέμα «Strengthening cooperation on migration and refugee movements under the new development» στις 30 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, τον Δήμαρχο Νέας Υόρκης, κ. B. De Blasio, και με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, ενώ θα συμμετάσχει σε πάνελ, το οποίο διοργανώνεται από το Clinton Global Initiative, με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Bill Clinton.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο πρώτο Έλληνας πρωθυπουργός που θα συμμετάσχει στις εργασίες του ΟΗΕ από το 2011.