Julie Karatzis: Η τυπογράφος από την Κεφαλλονιά που ίδρυσε το δικό της στούντιο στην Καλιφόρνια

Julie Karatzis: Η τυπογράφος από την Κεφαλλονιά που ίδρυσε το δικό της στούντιο στην Καλιφόρνια

Είναι η ιδρύτρια και ιδιοκτήτρια του Cartοules Press, ενός στούντιο design που χρησιμοποιεί ακόμα τη μέθοδο εκτύπωσης που οι Αγγλοσάξωνες αποκαλούν «letterpress» (με λίγα λόγια συνεχίζει να χρησιμοποιεί τα «όρθια» παλαιομοδίτικα τυπογραφικά πιεστήρια του παρελθόντος), με έδρα το Λονγκ Μπιτς στην Καλιφόρνια. Κατάγεται από την Κεφαλλονιά και μεγάλωσε στο Μπέλμοντ της Καλιφόρνια.

Η Julie Karatzis ήταν επίσης ατζέντης στο Secret Agent PR, μία εταιρεία δημοσίων σχέσεων η οποία ειδικεύεται στο σχέδιο και την τέχνη, με πελάτες όπως το Dwell on Design, το GOOD Magazine, το Los Angeles Design Festival και το Japanese American Cultural & Community Center στο Λος Άντζελες.

Με δικά της λόγια

Πώς άρχισαν όλα

«Το 2009 αποφοίτησα από το Πανεπιστήμιο, με ειδίκευση στη δημοσιογραφία. Η ύφεση του 2008 δεν είχε ακόμη ξεπεραστεί κι εγώ έψαχνα δουλειά. Περίπου εκείνη την εποχή παντρεύτηκαμε με το σύζυγό μου στην Ελλάδα. Θέλαμε οι προσκλήσεις γάμου που θα ετοιμάζαμε να είναι μοναδικές. Παράλληλα παρακολουθούσα μαθήματα σε ένα μουσείο τυπογραφίας της περιοχής και σκέφτηκα ότι μπορώ να κάνω το ίδιο μόνη μου. Ανέλαβα κάποιες δουλειές για φίλους και συγγενείς και στη συνέχεια ξεκίνησα την επιχείρηση Cartoules Press».

Η μέθοδός της

«Χρησιμοποιώ τη μέθοδο της τυπογραφίας σε ό,τι κάνω η οποία είναι η παραδοσιακή μορφή εκτύπωσης που ανακαλύφθηκε πριν από μερικούς αιώνες. Λόγω του ηλεκτρονικού υπολογιστή και των σύγχρονων μορφών εκτύπωσης, η κατασκευή των τυπογραφικών μηχανών εγκαταλείφθηκε. Οι παλιοί επαγγελματίες της τυπογραφίας έχουν πλέον αποσυρθεί. Είναι ένα κομμάτι της ιστορίας που εγώ και μερικοί ακόμη τυπογράφοι αποφασίσαμε να επαναφέρουμε».

Η Ελλάδα μέσα από τη δουλειά της

«Μου αρέσει να δημιουργώ σχέδια που συνδέονται με τις ρίζες μου. Η Ελλάδα για εμένα δεν είναι απλώς μια δεύτερη χώρα, αλλά η χώρα μου. Έχω κάνει κάρτες για τα ελληνικά νησιά, ξεκινώντας από την Κεφαλλονιά και τις επέκτεινα ανάλογα με τη ζήτηση και τις επιθυμίες των πελατών».

Το δημιουργικό αδιέξοδο

«Η μεγαλύτερη πρόκληση που κάποιες φορές συναντώ είναι το δημιουργικό αδιέξοδο και νομίζω ότι αυτό συμβαίνει σε κάθε καλλιτέχνη. Δουλεύω μόνη μου και άρα χρειάζεται να βρίσκω συνεχώς νέες πηγές έμπνευσης. Όταν δούλευα στις δημόσιες σχέσεις, μου άρεσε η συνεργασία και η ανταλλαγή ιδεών μεταξύ μιας ομάδας. Εδώ δεν έχω κάτι τέτοιο, άρα πρέπει να βγαίνω από το καβούκι μου και να αναζητώ πηγές έμπνευσης».

Δείτε το επόμενο επεισόδιο του Greeks Gone West τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου