Επτά φράσεις που μπορεί να καταστρέψουν τη σχέση σας

Επτά φράσεις που μπορεί να καταστρέψουν τη σχέση σας
A woman signalling quiet, with her finger up to her lips, in the 1940's. (Photo by Keystone View/FPG/Getty Images)
FPG via Getty Images
A woman signalling quiet, with her finger up to her lips, in the 1940's. (Photo by Keystone View/FPG/Getty Images)

Το να μοιράζεται κανείς τους προβληματισμούς του με τον σύντροφό του απαιτεί δεξιοτεχνία και κάποιοι είναι καλύτεροι στην επικοινωνία από άλλους. Για παράδειγμα, μόνο ένας ερασιτέχνης θα έλεγε κατά τη διάρκεια ενός καβγά σε κάποιον ότι είναι υπερβολικός!

Για το λόγο αυτό, είναι πάντα καλή ιδέα να εξασκήσετε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες και να γνωρίζετε ποιες φράσεις πρέπει να βγάλετε από το λεξιλόγιό σας, αλλά και τι να πείτε αντ' αυτού.

1. «Πρέπει να ηρεμήσεις»

Μπορεί να νιώθετε άσχημα όταν κάποιος σας υψώνει την φωνή, αλλά αν του πείτε ότι πρέπει να ηρεμήσει μπορεί να είναι εξίσου συγκαταβατικό, αναφέρει η Andra Brosh, ψυχολόγος.

«Η φράση αυτή κάνει περισσότερο κακό από όσο βοηθάει. Όταν λες σε κάποιον να ηρεμήσει, στέλνεις το μήνυμα ότι αυτό που αισθάνεται ο/η σύντροφός σας είναι απαράδεκτο», προσθέτει.

Όταν ο/η σύντροφός σας είναι εκνευρισμένοι, θυμηθείτε ότι αυτό που έχουν περισσότερο ανάγκη εκείνη τη στιγμή είναι επιβεβαίωση και συμπόνια, οπότε είναι καλύτερο να πείτε: «λυπάμαι που είσαι εκνευρισμένος/η, ας καθίσουμε, ας ηρεμήσουμε και ας δούμε τι έχει συμβεί.»

2. «Δεν βοηθάς ποτέ με τα παιδιά»

Αν και είναι σημαντικό να λέτε στον σύντροφό σας ότι πρέπει να είναι πιο ενεργός με τα παιδιά, αλλά δεν χρειάζεται να του το λέτε με άσχημο τρόπο.

«Αντί να λέτε ότι δεν βοηθάει με τα παιδιά ποτέ, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στα θετικά», αναφέρει η ειδική σε θέματα σχέσεων, Lisa Schmidt.

«Μπορείτε για παράδειγμα να πείτε στην γυναίκα σας, “η Μαρία χαίρεται πολύ όταν πηγαίνεις και την παίρνεις από το μπαλέτο”.»

3. «Δεν με ακούς ποτέ»

Για την ακρίβεια, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε την λέξη “ποτέ”, γενικά.

«Είναι ένας τρόπος για να “κόβετε” εντελώς τον σύντροφό σας και να τον αφήνετε χωρίς ελπίδα. Δημιουργεί ένα κλίμα που δεν βοηθάει καθόλου τη συζήτηση», αναφέρει η Brosh.

Αντί για την φράση αυτή μπορείτε να πείτε κάτι όπως: «Όταν κοιτάς το κινητό σου την ώρα που σου μιλάω, νιώθω ότι δεν με ακούς».

4. «Άστο, θα το κάνω μόνος/η μου»

Η φράση αυτή δείχνει ότι απορρίπτετε τον/την σύντροφό σας και δεν του/της επιτρέπετε να ακούσει αυτό που έχετε ανάγκη. Μην ισοπεδώνετε τον άνθρωπο που έχετε απέναντί σας, μειώνοντας την βοήθεια που μπορεί να προσφέρει, την άποψή του ή την λογική του.

Αντίθετα μπορείτε να πείτε: «Χρειάζομαι την βοήθειά σου με (πείτε το πρόβλημά σας). Θα ήταν πολύτιμη».

5. «Δεν είμαι χαρούμενος/η... Θέλω διαζύγιο»

Αν θέλετε να κρατήσετε τον γάμο σας ζωντανό, οι απειλές για διαζύγιο δεν θα σας ωφελήσουν, όπως αναφέρει και η ψυχολόγος Anne Crowley.

«Αν δεν σκοπεύετε, πράγματι, να ξεκινήσετε τις διαδικασίες για να πάρετε διαζύγιο, αυτού του είδους οι απειλές, αποδυναμώνουν τα θεμέλια της σχέσης σας. Δημιουργεί ανασφάλεια», τονίζει η ίδια. «Αν δεν είστε χαρούμενοι μέσα στον γάμο σας, μπορείτε να το πείτε, αλλά το πιο σημαντικό είναι να σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε για αυτό. Αν θέλετε να παλέψετε για τον γάμο σας πρέπει να έχετε μία εποικοδομητικοί προσέγγιση που δεν θα περιλαμβάνει την λέξη “διαζύγιο”», προσθέτει η Crowley.

6. «Υπάρχει κάποιο τρίτο πρόσωπο;»

Περνάτε όλο και λιγότερο χρόνο μαζί, έχετε σπάνια πιο προσωπικές στιγμές και αρχίζετε να αναρωτιέστε αν υπάρχει κάποιος άλλος/άλλη στη ζωή του. Αν και πρέπει σίγουρα να μοιραστείτε τους προβληματισμούς σας, πρέπει να το κάνετε προσεκτικά.

«Ρωτώντας απευθείας αν υπάρχει τρίτο πρόσωπο μπορεί να αμφισβητήσει την αξιοπιστία του/της συντρόφου σας, την μεταξύ σας εμπιστοσύνη και τον σεβασμό», αναφέρει η Crowley.

Επιπλέον, τέτοιου είδους κατηγορίες θα προκαλέσουν τον θυμό του συντρόφου σας και θα τον κάνουν να απομακρυνθεί.

Αυτό που μπορείτε να πείτε εναλλακτικά είναι: «Ξέρω ότι τα πράγματα μεταξύ μας είναι λίγο περίεργα τον τελευταίο καιρό, αλλά είμαστε ακόμα καλά;»

Με αυτόν τον τρόπο θα του/της δώσετε την ευκαιρία να σας μιλήσει και να σας κάνει να νιώσετε πιο ασφαλείς, αντί να απομακρυνθεί περισσότερο.

7. «Το μισώ όταν το κάνεις αυτό»

Μπορεί να εκνευρίζεστε απεριόριστα όταν αφήνει τις τρίχες από το ξύρισμα στον νεροχύτη ή όταν η γυναίκα σας μιλάει με τις ώρες στο τηλέφωνο, αλλά προσπαθήστε να συγκρατηθείτε όταν πρόκειται να τους πείτε τι είναι αυτό που σας ενοχλεί.

«Τα ζευγάρια πρέπει να προσέχουν τις λέξεις που χρησιμοποιούν, και η λέξη “μισώ” μπορεί να είναι κάπως έντονη. Αντίθετα μπορείτε να πείτε ότι σας αρέσει πολύ όταν μαζεύει τις τρίχες του από τον νεροχύτη ή όταν δεν ασχολείται με το τηλέφωνό της και καταφέρνετε να μιλήσετε», αναφέρει η Schmidt.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.