ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νεκροί και τραυματίες από τον σεισμό στη Λευκάδα

Νεκρή είναι μια 60χρονη γυναίκα στην περιοχή της Βασιλικής στην Λευκάδα, όταν μετά από ισχυρό σεισμό την καταπλάκωσε τοίχος. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο περιφερειάρχης Ιονήσων Νήσων, Θόδωρος Γαλιατσάτος, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει άλλο ένα θύμα από τον σεισμό. Το θύμα είναι μια ηλικιωμένη γυναίκα που καταπλακώθηκε από βράχο.

Ο σεισμός είχε μέγεθος 6 Ρίχτερ και σημειώθηκε την Τρίτη λίγο μετά τις 9 το πρωί, 110 χλμ βορειοδυτικά της Πάτρας (285χλμ βορειοδυτικά της Αθήνας), στην θαλάσσια περιοχή της Λευκάδας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν πολύ μεγαλύτερος (6,7 Ρίχτερ).

Όπως δήλωσε στην Huffpost Greece κάτοικος της Άρτας, ο σεισμός ήταν αρκετά αισθητός και διήρκεσε περίπου μισό λεπτό. Έχουν γίνει αρκετοί μετασεισμοί, όμως ο κόσμος στην Άρτα δεν έδειξε να είναι πανικόβλητος. Ζημιές στην περιοχή της Άρτας δεν έχουν σημειωθεί.

Κάτοικος της Παλαίρου που βρίσκεται απέναντι από την Λευκάδα τόνισε επίσης στην Huffpost Greece την ένταση και διάρκεια της δόνησης.

«Νόμιζες ότι δεν θα σταματήσει ποτέ», είπε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, στο νοσοκομείο του νησιού έχουν μεταφερθεί: ένα αγόρι 12 ετών από το χωριό Βασιλική, μια γυναίκα 88 ετών από το χωριό Πινακοχώρι, ένα αγόρι 10 ετών από την περιοχή της Λυγιάς και ένας άνδρας 45 ετών από τη Λευκάδα.

Για προληπτικούς λόγους, τα σχολεία σε Λευκάδα και Κεφαλλονιά θα παραμείνουν κλειστά. Μετά τον σεισμό επικράτησε πανικός σε πολλά σχολεία και δημόσια κτίρια σε Πάτρα, Κεφαλλονιά και Λευκάδα.

H Πυροσβεστική έχει λάβει κλήσεις για βοήθεια, ενώ στέλνονται ενισχύσεις στο κέντρο υγείας της Βασιλικής όπου έχουν σημειωθεί οι περισσότεροι τραυματισμοί.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο,κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον υφυπουργό Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη και τον γενικό γραμμάτεα Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, μεταβαίνουν στη Λευκάδα για επιτόπια αυτοψία και συντονισμό των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mylefkadagr, έχουν σημειωθεί ζημιές στην νότια Λευκάδα, ενώ υπάρχουν αναφορές για ένα εγκλωβισμένο άνδρα στο χωριό Αθάνι.

Σοβαρές είναι οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, νοτιοδυτικά της Λευκάδας. Ειδικότερα έχει κλείσει το επαρχιακό δίκτυο Νυδρίου-Πηγαδησάνων, ενώ έχουν καταγραφεί καταστροφές στο οδικό δίκτυο και προς Πόντη αλλά και προς Άγιο Νικήτα, όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις.

Oι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται στο χωριό Πόντι και τον Άγιο Πέτρο.

Στην Κεφαλλονιά, συγκεκριμένα στο χωριό Ερισσό, δέκα περίπου σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα. Τα δέκα σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από το πρωινό χτύπημα του Εγκέλαδου, και σύμφωνα με πληροφορίες οι κάτοικοι των σπιτιών θα φιλοξενηθούν σε πανδοχείο της περιοχής για να περάσουν εκεί τη νύχτα.

Στην περιοχή της Ερισσού πρόκειται να μεταβεί ο δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης για δει από κοντά το μέγεθος των ζημιών.

Ακόμα, στην περιοχή της Πάλλικής, και πιο συγκεκριμένα στο Ληξούρι, δύο κτίρια που είχαν κριθεί ακατάλληλα στους μεγάλους σεισμούς του 2014 καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ αρκετά κτίρια που ήταν «ταλαιπωρημένα» από τους προηγούμενους σεισμούς εμφάνισαν ζημιές.

Σοβαρές υλικές ζημιές σε εκκλησίες, σπίτια και καταστήματα σημειώθηκαν και στην Ιθάκη, με το οδικό δίκτυο να έχει κοπεί σε πολλά σημεία λόγω των κατολισθήσεων. Την ίδια ώρα κλιμάκιο της πυροσβεστικής βρίσκεται στο νησί προκειμένου να βοηθήσει τις ενέργειες του δήμου. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το νησί του Ιονίου βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ο σεισμός ήταν αναμενόμενος, καθώς αποτελεί συνέχεια του ρήγματος στην Κεφαλλονιά. Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί μετασεισμοί 4,1, 3,5 και 5,2 Ρίχτερ.

Ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νικόλαος Νικολακόπουλος αναμένεται να φτάσει στο νησί, ενώ το μεσημέρι αναμένονται και άνδρες της ΕΜΑΚ από την Πάτρα και τα Ιωάννινα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο νησί μεταβαίνει με ελικόπτερο και ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας.

Popular in the Community