ΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/11/2015 15:16 EET | Updated 22/11/2015 15:16 EET

Χειρουργούσε για χρόνια με πλαστό πτυχίο. Απίστευτη υπόθεση με πρωταγωνιστή διευθυντή κλινικής στην Αθήνα

Bloomberg via Getty Images
A stethoscope sits on an examination table in an exam room at a Community Clinic Inc. health center in Takoma Park, Maryland, U.S., on Wednesday, April 8, 2015. Led by the American Medical Association, three of the top five spenders on congressional lobbying have waged a campaign to urge Congress to revamp the way Medicare pays physicians and end the cycle of 'doc fix' patches. Senate leaders predict quick action on House-passed legislation when Congress returns April 13 from its two-week recess. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images

Την απίστευτη είδηση για τα ελληνικά ιατρικά χρονικά έβγαλε στην δημοσιότητα το «Βήμα της Κυριακής». Σύμφωνα με την εφημερίδα, 47χρονος χειρουργούσε χωρίς πτυχίο για πολλά χρόνια σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας, έχοντας καταφέρει μάλιστα να γίνει και διευθυντής κλινικής.

Ο άνδρας έχει γίνει άφαντος, καθώς αναζητείται όχι μόνο από το νοσοκομείο που εργαζόταν, αλλά και από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. Όλα ξεκίνησαν όταν ύστερα από έρευνα που ξεκίνησε φέτος το καλοκαίρι προέκυψε ότι ο 47χρονος κατάφερε να κάνει ειδικότητα και να διοριστεί ως χειρούργος ιατρός σε διευθυντική θέση νοσηλευτικού ιδρύματος χρησιμοποιώντας πλαστό τίτλο σπουδών από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές Νοεμβρίου ο άνδρας απηύθυνε την παραίτησή του, ενώ την ίδια ημέρα είχε μόλις φτάσει στο νοσοκομείο κρίσιμη απάντηση από το προξενείο της Ελλάδας στην Νάπολη για την αυθεντικότητα του πτυχίου του. Σύμφωνα με την Ιατρική και Χειρουργική Σχολή στο Δεύτερο Πανεπιστήμιο της Νάπολης (SUN), ο 47χρονος δεν έχει λάβει ακόμα το πτυχίο του. Μάλιστα, η εκεί πανεπιστημιακή αρχή είχε στείλει στοιχεία της υπόθεσης στην Εισαγγελία της Νάπολης.

Ο διορισμός του 47χρονου εκδόθηκε σε ΦΕΚ το 2007 από τον τότε γγ του υπουργείου Υγείας. Το 2012, με νέα απόφαση, διορίζεται σε εφαρμογή απόφασης του Συμβουλίου Προσλήψεων-Κρίσεων με ανοιχτές προκηρύξεις στη συγκεκριμένη θέση κλάδου γιατρών ΕΣΥ επί θητεία. Ο γιατρός χωρίς πτυχίο είχε μάλιστα κάνει ειδικότητα επί τέσσερα χρόνια.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης θα διαβιβάσει τον φάκελο της υπόθεσης στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Γιατρών ΕΣΥ για πειθαρχικό έλεγχο και απόδοση πειθαρχικών ευθυνών. Η υπόθεση θα λάβει τον δρόμο προς τις εισαγγελικές αρχές.

Ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, επαλήθευσε την είδηση και δήλωσε στο «Βήμα» ότι έχουν γίνει «όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την πειθαρχική και ποινική τιμωρία του υπαιτίου». Ταυτόχρονα, ο κ. Ρακιντζής τόνισε πως θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους περιστατικών.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι τον Μάιο του 2014 ήρθε στο προσκήνιο η υπόθεση του διευθυντή Γενικής Ιατρικής στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο στην Σκύρο που δεν διέθετε πτυχίο. Ο γιατρός είχε πλαστογραφήσει τον τίτλο σπουδών του από το Πανεπιστήμιο Ρώμης Λα Σαπιέντσα.