Τούρκοι στρατιώτες στη Μοσούλη: Απόσυρσή τους ζητεί το Ιράκ

Τούρκοι στρατιώτες στη Μοσούλη: Απόσυρσή τους ζητεί το Ιράκ

Την απόσυρση τουρκικών δυνάμεων από περιοχή κοντά στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, ζήτησε η ιρακινή κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Χαϊντέρ αλ Αμπάντι, πρόκειται για «σημαντική παραβίαση της ιρακινής εδαφικής κυριαρχίας».

Σύμφωνα με το BBC, προηγούμενες αναφορές έκαναν λόγο για περίπου 150 Τούρκους στρατιώτες έχουν αποσταλεί κοντά στην πόλη της Μπασίκα για «εκπαίδευση Ιρακινών Κούρδων».

Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας με ανακοίνωση του, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, χαρακτήρισε την τουρκική δραστηριότητα «μια εισβολή» και απέρριψε κάθε στρατιωτική επιχείρηση που δεν γίνεται κατόπιν συντονισμού με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, η Τουρκία θα εγκαταστήσει μόνιμη στρατιωτική βάση στην περιοχή, ενώ η σχετική συμφωνία έχει υπογραφεί μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Θεμάτων, Φερινούν Σινιρλιόγλου, και του προέδρου της Κουρδικής Τοπικής Κυβέρνησης (KRG) Μασούντ Μπαρζανί, από τις 4 Νοεμβρίου. Στην περιοχή, σύμφωνα με τη Hurriyet, υπάρχουν τουλάχιστον 150 στρατιώτες, με 20-25 άρματα μάχης, με σκοπό την εκπαίδευση Κούρδων μαχητών (πεσμεργκά).

Εδώ και πάνω από δύο χρόνια, η Τουρκία διατηρεί δυνάμεις στη Μπασίκα, 32 χλμ από τη Μοσούλη, που είναι υπό τον έλεγχο του ISIS.

Νωρίτερα, πηγή στις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε ότι δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στην περιοχή της Μοσούλης για να προσφέρουν εκπαίδευση στις ιρακινές δυνάμεις, προσθέτοντας ότι οι χώρες του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος δρα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους είναι ενήμερες για την πρωτοβουλία.

Οι «Τούρκοι στρατιώτες έφθασαν στην περιοχή Μπασίκα της Μοσούλης. Βρίσκονται εκεί στο πλαίσιο τακτικών γυμνασίων. Ένα τάγμα πέρασε στην περιοχή», ανέφερε η πηγή αυτή, χωρίς να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό τους.

Οι αμερικανικές αρχές είναι ενήμερες για την ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στο βόρειο Ιράκ, αλλά η κίνηση αυτή δεν αποτελεί μέρος των επιχειρήσεων του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που δρα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Δημοφιλή