Εκεί που οι άνθρωποι περιμένουν να πεθάνουν: Στα άδυτα της μεγαλύτερης φυλακής θανατοποινιτών των ΗΠΑ

Εκεί που οι άνθρωποι περιμένουν να πεθάνουν: Στα άδυτα της μεγαλύτερης φυλακής θανατοποινιτών των ΗΠΑ

Μέσα στην μεγαλύτερη φυλακή θανατοποινιτών στον κόσμο, 725 άνθρωποι περιμένουν να εκτελεστούν. Ίσως όμως να καταφέρουν και να ζήσουν.

Πρόκειται για την φυλακή στο Σαν Κουέντιν της Καλιφόρνιας, όπου κανείς δεν έχει εκτελεστεί εδώ και μια δεκαετία. Ο θάλαμος εκτελέσεων που χτίστηκε το 2008 και κόστισε 853.000 δολάρια δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ.

Οι θανατοποινίτες μπορεί προς το παρόν να έχουν ξεφύγει από τον θάνατο, αφού όλες οι εκτελέσεις στην Καλιφόρνια έχουν ανασταλεί από το 2006, αλλά κανείς δεν αποκλείει ότι αυτό μπορεί να αλλάξει.

Την Τετάρτη τα ΜΜΕ κατάφεραν για πρώτη φορά να μπουν μέσα στην περίφημη φυλακή και να δουν πώς ζουν μερικοί από τους πιο διαβόητους εγκληματίες της χώρας.

«Είναι σαν να είμαστε στο ράφι και απλά περιμένουμε να πεθάνουμε χωρίς να ξέρουμε το πότε» εξομολογείται ένας 42χρονος που καταδικάστηκε επειδή σκότωσε συγκρατούμενό του σε άλλη φυλακή όπου εξέτιε ποινή για κλοπές.

Πάνω από 900 δολοφόνοι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο από το 1978. Μόνο οι 13 έχουν εκτελεστεί, αλλά 100 έχουν πεθάνει. Οι 69 πέθαναν από φυσικά αίτια ενώ εξέτιαν την θανατική ποινή τους και 24 αυτοκτόνησαν.

«Δεν πιστεύω ότι θα ζήσω τόσο πολύ ώστε να καταφέρω να βγω από εδώ μέσα», λέει ο 67χρονος Ντάγκλας Κλαρκ, υπεύθυνος για μία σειρά αποτροπιαστικών φόνων που έγιναν στο Λος Άντζελες το 1980.

Σε τι διαφέρουν αυτοί οι κρατούμενοι από τους υπόλοιπους; Ότι μένουν σε ξεχωριστά κελιά μόνοι τους, ενώ εκεί περνάνε και τον περισσότερο χρόνο τους. Επίσης, δεν τους επιτρέπεται να ασχοληθούν με συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως τα μαθήματα προγραμματισμού υπολογιστών και το θέατρο.

Οι κρατούμενοι, σύμφωνα με το , ούρλιαζαν από τα κελιά τους, θέλοντας έτσι να παραπονεθούν για τις συνθήκες κράτησής τους. Λένε ότι τους φέροντα σαν ζώα, ότι το φαγητό είναι κρύο, οι δίσκοι βρώμικοι και ότι το ντους διαρκεί πέντε λεπτά.

Δημοφιλή