ΔΙΕΘΝΕΣ
08/01/2016 16:27 EET | Updated 08/01/2016 16:27 EET

Μεξικό: Συνέλαβαν τον βαρόνο των ναρκωτικών «Ελ Τσάπο» ή αλλιώς Χοακίν Γκουσμάν

thespeaker.co/crime/mexican-drug-kingpin-joaquin-el-chapo..." data-caption="Mexican drug kingpin Joaquin “El Chapo” Guzman has escaped from a Mexican prison for a second time, according to the country’s security commission.Guzman, who has been incarcerated since 2014 this time around, was last seen in the area of the prison’s showers, the... thespeaker.co/crime/mexican-drug-kingpin-joaquin-el-chapo..." data-credit="Speaker resources/Flickr">

Στην σύλληψη του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν Γκουσμάν ή αλλιώς «Ελ Τσάπο», προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές του Μεξικό. Όπως μεταδίδει το Reuters, την σύλληψη του επικίνδυνου βαρόνου των ναρκωτικών ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας, Πένα Νιέτο, σε μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

O «Ελ Τσάπο» είχε καταφέρει να δραπετεύσει το καλοκαίρι μέσα από φυλακή υψίστης ασφαλείας, με αποτέλεσμα ο Πένα Νιέτο να δεχτεί ισχυρό πλήγμα στο πολιτικό του προφίλ. Είναι χαρακτηριστικόμ ότι η κυβέρνηση Νιέτο είχε δεσμευθεί να συλλάβει τον ισχυρό βαρόνο, που έγινε ένα από τα σύμβολα του λαθρεμπορίου ναρκωτικών εναντίον του οποίου ο τότε πρόεδρος (2006-2012) Φελίπε Καλδερόν είχε αναπτύξει στρατεύματα.

Η κυβέρνηση του Μεξικό είχε δώσει μάλιστα το καλοκαίρι στη δημοσιότητα και σχετικό βίντεο από την απόδραση του επικίνδυνου βαρόνου.

Η σύλληψη το 2014

Επρόκειτο για την δεύτερη απόδραση του βαρόνου των ναρκωτικών μέσα 14 χρόνια, καθώς είχε αποδράσει ξανά το 2001. Τότε, ο «κοντοπίθαρος», όπως τον αποκαλούν καθώς έχει ύψος ένα μέτρο και 64 εκατοστά είχε καταφέρει να δραπετεύσει κρυμμένος μέσα σε ένα καλάθι με άπλυτα ρούχα.

Το Φεβρουάριο του 2014 έπειτα από 13 χρόνια ερευνών ο «Ελ Τσάπο» συνελήφθη κατά τη διάρκεια νυχτερινής επιδρομής στο παραθαλάσσιο θέρετρο Μασατλάν, στην πολιτεία Σιναλόα.

Είχε επικηρυχθεί έναντι 5 εκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων και πλέον από το Μεξικό.