Χωρίς εναλλακτική εάν απορριφθεί η αύξηση των εισφορών η κυβέρνηση. Πιθανή η περικοπή των επικουρικών

Χωρίς εναλλακτική εάν απορριφθεί η αύξηση των εισφορών η κυβέρνηση. Πιθανή η περικοπή των επικουρικών
Sooc

«Δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο εάν απορριφθεί η αύξηση των εισφορών. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αν δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση της κυβέρνησης εκ των πραγμάτων να οδηγηθούμε στην περικοπή των επικουρικών συντάξεων», αυτό αναφέρει στη HuffPost Greece αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας, απαντώντας στο πως σχεδιάζει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις πιέσεις των δανειστών.

Οι θεσμοί, με «μπροστάρη» το ΔΝΤ φαίνεται να ζητούν «εδώ και τώρα» νέες περικοπές των υφιστάμενων συντάξεων με στόχο το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1% που θα πρέπει να εξοικονομηθεί από τον προϋπολογισμό να έρθει από τις περικοπές δαπανών και όχι από την αύξηση εσόδων.

Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνδυασμό με τις εσωτερικές πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα με αφορμή την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, το σχέδιο για πλαφόν στο ύψος των εισφορών και παράλληλα σταδιακή τριετής επιβολή των αυξήσεων, θα οδηγήσει σε νέες περικοπές των υφιστάμενων συντάξεων προκειμένου να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος.

Μεταξύ κυβερνητικών συσκέψεων και επαφών με τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να προμηθεύει με στοιχεία τους δανειστές προσπαθώντας να περιορίσει τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει κυρίως το σχέδιο για την Ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Αν και τα αρμόδια υπουργεία επιμένουν ότι οι δανειστές δεν έχουν απαντήσει επίσημα στην πρόταση που τους έχει στείλει η κυβέρνηση, όσο περνούν οι μέρες γίνεται όλο και πιο σαφές ότι το ΔΝΤ και οι «σκληροπυρηνικοί» της Ευρώπης δεν έχουν ικανοποιηθεί με το μοντέλο μεταρρύθμισης που παρουσιάζει η Ελληνική πλευρά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι όσο οι θεσμοί εξετάζουν τα δημοσιονομικά στοιχεία που τους αποστέλλει το υπουργείο Εργασίας, τόσο περισσότερο καταλήγουν ότι το Ελληνικό σχέδιο δεν θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει το Μνημόνιο.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων όμως δεν βρίσκεται μόνο το Ασφαλιστικό. Με την ημερομηνία του ραντεβού για την επιστροφή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα να παραμένει ανοιχτή, η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες να βρει τη χρυσή τομή σε όλα τα μέτωπα που έχουν ανοίξει τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Ήδη από την Τρίτη τα αρμόδια υπουργεία έχουν ξεκινήσει να ενημερώνουν τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται ξανά στη χώρα. Σήμερα σειρά έχουν τα «κόκκινα δάνεια» η αδειοδότηση των επιχειρήσεων και η υλοποίηση της πρώτης και δεύτερης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων μπαίνουν από σήμερα και οι τράπεζες καθώς θα εξεταστεί η επόμενη ημέρα μετά την ανακεφλαιοποίηση, αλλά και το θεσμικό πλαίσιο για τη αλλαγή των διοικήσεων των τεσσάρων μεγάλων συστημικών τραπεζών και του ΤΧΣ.

Ταυτόχρονα, θα συνεχιστεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η συλλογή στοιχείων για την πορεία του προϋπολογισμού, αλλά και των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με τις προβλέψεις για το μακροοικονομικό σενάριο των επόμενων ετών.

Δημοφιλή