ΔΙΕΘΝΕΣ
30/01/2016 18:01 EET | Updated 30/01/2016 18:01 EET

Η συριακή αντιπολίτευση απειλεί να αποχωρήσει από τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη

FABRICE COFFRINI via Getty Images
The UN envoy for Syria Staffan de Mistura mets representatives of Syrian President Bashar al-Assad's regime in Geneva on January 29, 2016, at the start of a scheduled six months of peace talks.The main opposition umbrella body, the High Negotiations Committee, remained absent however with the group refusing to attend for now and holding a fourth day of talks in Saudi Arabia. UN-mediated peace talks aimed at ending Syria's conflict kicked off on January 29, 2016, but the absence of key opposition

H μεγαλύτερη οργάνωσης της συριακής αντιπολίτευσης, η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HCN) απείλησε σήμερα, Σάββατο, να αποχωρήσει από τις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, εάν η κυβέρνηση της Δαμασκού «συνεχίσει να διαπράττει τα εγκλήματά της».

Η αντιπροσωπεία της HCN θα ενημερώσει τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα «σχετικά με την πρόθεσή της να αποσύρει την διαπραγματευτική της ομάδα εάν ο ΟΗΕ και οι δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας σταθούν ανίκανοι να τερματίσουν αυτές τις παραβιάσεις», προσθέτει ο συντονιστής της HCN σε ένα δελτίο τύπου που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο λίγο μετά την άφιξη μιας αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης στην Ελβετία.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι η συριακή αντιπόλιτευση είχε αρχικά αρνηθεί να συμμετάσχει στις συνομιλίες, όμως τελικά εκπρόσωπος ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ότι το HNC καταφθάνει στη Γενεύη για διαπραγματεύσεις με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Σταφάν ντε Μιστούρα, και τα Ηνωμένα Έθνη.

Oι διαπραγματεύσεις αναμένεται να διαρκέσουν έξι μήνες, με τις αντιπροσωπείες να βρίσκονται σε ξεχωριστά δωμάτια και αξιωματούχους του ΟΗΕ να κινούνται μεταξύ τους. Ανώτερο στέλεχος του HNC δήλωσε ότι θα αποσταλούν 30 με 35 άτομα στη Γενεύη, σύμφωνα με το AFP.

Διαβάστε επίσης:

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)