ΔΙΕΘΝΕΣ
30/01/2016 15:16 EET | Updated 30/01/2016 15:17 EET

Γαλλία: Εάν αποτύχει η διπλωματία, θα αναγνωρίσουμε το Παλαιστινιακό κράτος

BERTRAND GUAY via Getty Images
French Foreign Affairs minister Laurent Fabius waves as he arrives before a meeting with the Iranian president at the Elysee Palace in Paris on January 28, 2016. Rouhani begun an official visit to France on January 27 which is expected to include the signing of an agreement to buy more than 100 planes following talks with President Francois Hollande. AFP PHOTO / BERTRAND GUAY / AFP / BERTRAND GUAY (Photo credit should read BERTRAND GUAY/AFP/Getty Images)

Η Γαλλία προειδοποίησε το Ισραήλ ότι θα αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος εάν αποτύχει μια νέα προσπάθεια να δοθεί λύση στο αδιέξοδο μέσω της διπλωματίας.

Όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, την Παρασκευή, η Γαλλία θα προσπαθήσει να συγκαλέσει μια διεθνή σύνοδο κορυφής με στόχο να συνεχιστούν οι διπλωματικές προσπάθειες μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων. Όπως είπε, εάν αποτύχει η διπλωματία, η Γαλλία θα αναγνωρίσει επισήμως το Παλαιστινιακό κράτος.

«Η Γαλλία θα επικεντρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων στην προετοιμασία μιας διεθνούς συνόδου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών και των βασικών τους εταίρων, των Αμερικανών, των Ευρωπαίων, των Αράβων, που θα έχει κυρίως στόχο να προωθήσει και να υλοποιήσει τη λύση των δύο κρατών», είπε, προσθέτοντας ότι η Γαλλία οφείλει να προσπαθήσει να δώσει λύση ως μέλος του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η παλαιστινιακή πλευρά δηλώνει υπέρ μιας προσπάθειας νέων διαπραγματεύσεων, μια πρωτοβουλία που βρίσκει ενάντιο το Ισραήλ. Σύμφωνα με τον Guardian, Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι η πρόταση της Γαλλίας δεν θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος, καθώς θα ωθήσει τους Παλαιστινίους να μην διαπραγματευτούν.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι οι προσπάθειες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, να δοθεί τέλος στις συγκρούσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων τον Απρίλιο του 2014 απέτυχαν. Έκτοτε δεν είχε προταθεί κάποιο σχέδιο επίλυσης του προβλήματος.