ΔΙΕΘΝΕΣ
31/01/2016 13:18 EET | Updated 31/01/2016 13:18 EET

Θύελλα στη Βρετανία για τη συμφωνία με τη Google - Το εργατικό κόμμα ζητεί εξηγήσεις

Daily SearchCast, Nov. 7, 2006: 3-D Virtual Earth Cities Come To Live Search; Will Australian Copyright Law Send Search Engines Back To The Stone Age? & More!. Feel free to use this photo -- just link to the photo page or the story." data-caption="See Daily SearchCast, Nov. 7, 2006: 3-D Virtual Earth Cities Come To Live Search; Will Australian Copyright Law Send Search Engines Back To The Stone Age? & More!. Feel free to use this photo -- just link to the photo page or the story." data-credit="dannysullivan/Flickr">

Το Εργατικό Κόμμα, αξιωματική αντιπολίτευση στη Βρετανία, ζήτησε εξηγήσεις από το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την συμφωνία που κατέληξε η κυβέρνηση με την εταιρεία Google για πληρωμή αναδρομικών φόρων.

Σύμφωνα με τον διακανονισμό που ανακοινώθηκε μόλις πριν μια εβδομάδα, η Google θα καταβάλει 130 εκατομμύρια λίρες (περίπου 172 εκατομμύρια ευρώ) σε αναδρομικούς φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο (για την περίοδο μετά το 2005).

Η συμφωνία ακολουθεί πολυετή έλεγχο της υπηρεσίας φορολογίας και τελωνείων της Βρετανίας (Her Majesty's Revenue and Customs, ή HMRC) με αντικείμενο το εάν η Google επιδιδόταν σε φοροαποφυγή για μια δεκαετία και πλέον ανακατανέμοντας τα κέρδη της στην Ιρλανδία, όπου βρίσκεται η έδρα της για την Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Η συμφωνία παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως μεγάλη επιτυχία, αλλά επικρίθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ ενδεχομένως να εξετασθεί από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Εργατικού Κόμματος, αρμόδιοι για θέματα οικονομίας και δικαιοσύνης, ζήτησαν να τους χορηγηθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις φορολογικές αρχές.

«Σας καλούμε να δώσετε απαντήσεις στο διάχυτο προβληματισμό που εκφράζεται σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας που περιβάλλει την συμφωνία», υπογραμμίζουν στην επιστολή τους η Σίμα Μαλχότρα και ο Τσαρλς Φάλκονερ, ζητώντας περαιτέρω στοιχεία για τη διαδικασία που ακολούθησαν οι αρχές καταλήγοντας στο ποσό των 130 εκατομμυρίων λιρών.

Στελέχη της Google υποστηρίζουν πως η εταιρεία πληρώνει όλους τους φόρους που της αναλογούν.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έχει ήδη καλέσει τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να τοποθετηθεί σχετικά με τη συμφωνία και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ζητήσει διεξαγωγή έρευνας από την εθνική ελεγκτική υπηρεσία, ενώ η Επιτροπή Δημοσίων Λογαριασμών (PAC), έχει ανακοινώσει πως θα ερευνήσει τον διακανονισμό.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)