ΔΙΕΘΝΕΣ
03/02/2016 05:17 EET | Updated 03/02/2016 05:17 EET

Τι ενέπνευσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Η ιστορία που δεν έχει ειπωθεί ποτέ

Νέες πληροφορίες για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ δίνει στο φως η τρομοκρατική οργάνωση αλ Κάιντα της οποίας ηγείτο ο Οσάμα Μπιν Λάντεν πριν πέσει νεκρός από τα πυρά Αμερικανών πεζοναυτών στις 2 Μαΐου του 2011 στο Πακιστάν.

Σε άρθρο που δημοσίευσε η οργάνωση, σύμφωνα με τη «The Jerusalem Post», στο εβδομαδιαίο περιοδικό που εκδίδει, το al – Masrah, και με τίτλο «Η ιστορία που δεν ειπώθηκε ποτέ», η αλ Κάιντα ισχυρίζεται ότι έμπνευση για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν ο Gamil al – Batouti, o Αιγύπτιος συγκυβερνήτης του boeing 767 των Αιγυπτιακών αερογραμμών που εκτελούσε την πτήση 990.

Στις 31 Οκτωβρίου του 1999 το boeing της Egypt Air πραγματοποίησε ξαφνικά καθοδική πορεία τριάντα λεπτά μετά την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια συνετρίβη στον Ατλαντικό ωκεανό παρασύροντας στο θάνατο 217 ανθρώπους.

Όπως έγινε γνωστό από τις έρευνες που ακολούθησαν αυτό συνέβη λίγα λεπτά, αφότου ο πιλότος είχε εγκαταλείψει το πιλοτήριο και οι ερευνητές απέδωσαν τη συντριβή του αεροπλάνου σε εσκεμμένη ενέργεια του πιλότου.

Εκείνα τα χρόνια, δηλαδή λίγο πριν το 2001, η αλ Κάιντα, όπως η ίδια αναφέρει στο περιοδικό της, είχε αποφασίσει να εφαρμόσει μια νέα στρατηγική που θα έπληττε τον «μακρινό εχθρό» (τις ΗΠΑ), αντί να προβαίνει σε σταδιακή εξολόθρευση όλων των συνεργατών των ΗΠΑ, δηλαδή τους Άραβες αποστάτες που κατείχαν ηγετικές θέσεις.

Σύμφωνα πάντα με την τρομοκρατική οργάνωση, την ημέρα που ο Αιγύπτιος πιλότος έπεσε με το αεροπλάνο στον Ατλαντικό ωκεανό, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, όταν το έμαθε διερωτήθηκε: «Γιατί δεν το έριξε σε κάποιο κοντινό κτήριο;». Τότε ήταν που συνέλαβε την ιδέα.

Στη συνέχεια όταν ο Μπιν Λάντεν συναντήθηκε με τον Khalid Sheikh Mohammed, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως ο αρχιτέκτονας των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου από τις ΗΠΑ, του πρότεινε την ιδέα να χρησιμοποιήσουν αμερικανικά αεροσκάφη για την πραγματοποίηση των επιθέσεων.

Πριν από αυτή τη συνάντηση ο Khalid Sheikh Mohammed επεξεργαζόταν το σενάριο να ρίξει επάνω σε αμερικανικούς στόχους, ταυτοχρόνως, 12 αμερικανικά αεροσκάφη. Τελικά το σχέδιο που εφαρμόσθηκε από την αλ Κάιντα ήταν ένας συνδυασμός των προτάσεων του Sheikh Mohammed και του Μπιν Λάντεν.

Τα αποτελέσματα είναι γνωστά, την ημέρα εκείνη στις 11 Σεπτεμβρίου του 2011 εκδηλώθηκε αεροπειρατεία σε τέσσερα πολιτικά αεροσκάφη και τα τρία από αυτά οδηγήθηκαν από τους αεροπειρατές και προσέκρουσαν στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και το Πεντάγωνο, ενώ το τέταρτο συνετρίβη σε ανοικτό χώρο. Οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν λίγη ώρα μετά τις συγκρούσεις των αεροσκαφών επάνω τους, προκαλώντας χιλιάδες απώλειες. Εκτός των 19 αεροπειρατών, συνολικά από τις επιθέσεις, 2996 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και άλλοι 6.000 τραυματίσθηκαν.

Από εκείνη την ημέρα όλα άλλαξαν στον κόσμο με τις ΗΠΑ και τη Δύση να ξεκινούν μια σταυροφορία κατά της τρομοκρατίας με την άμεση εμπλοκή τους και την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Οι συνέπειες όλων αυτών μένουν να αξιολογηθούν δεδομένου ότι μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει τελειώσει καθώς η τρομοκρατία και ο ισλαμικός εξτρεμισμός κατά δυτικών στόχων με το πρόσχημα των επεμβάσεων της Δύσης συνεχίζεται αμείωτος.