ΕΙΔΗΣΕΙΣ
03/02/2016 13:47 EET | Updated 03/02/2016 14:02 EET

Spiegel: Η γερμανική κυβέρνηση κατηγορεί την Ελλάδα ότι απέτυχε στην διαχείριση του προσφυγικού

Anadolu Agency via Getty Images
ATHENS, GREECE - FEBRUARY 01: Refugees, mostly including Syrians disembark from a sheep as they arrived to port of Piraeus by the passenger ships in Athens, Greece on February 01, 2016. (Photo by Ayhan Mehmet/Anadolu Agency/Getty Images)

Η γερμανική κυβέρνηση κατηγορεί την Ελλάδα ότι απέτυχε στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, αφήνοντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να ζουν υπό άθλιες συνθήκες ώστε αυτοί να αναγκαστούν να μετακινηθούν προς άλλες χώρες του εξωτερικού, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, επικαλούμενο εμπιστευτική έκθεση του GASIM, Κέντρου Κοινών Αναλύσεων και Στρατηγικής για την Παράνομη Μετανάστευση στη Γερμανία. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες έρχονται σε ιδιαίτερα πιεστική περίοδο για τη χώρα μας, κατά την οποία δέχεται απειλές για έξοδο από τη ζώνη ελεύθερων μετακινήσεων Σένγκεν.

Διαβάστε ακόμα:

Σύμφωνα με την έκθεση, οι γερμανικές αρχές παρατήρησαν ότι μεγάλος αριθμός προσφύγων στην Ελλάδα ζει στους δρόμους, ενώ, σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρει το Κέντρο Αναλύσεων, τα ασυνόδευτα παιδιά ζουν υπό άσχημες συνθήκες κράτησης. Η έκθεση συνδέει τις παραπάνω παρατηρήσεις με τον μικρό αριθμό αιτήσεων για άσυλο στη χώρα μας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ελληνικές αρχές αδιαφορούν για τους πρόσφυγες, ώστε αυτοί να μην υποβάλουν αίτηση ασύλου στη χώρα μας.

«Το ποσοστό 75% εκείνων που αρνούνται να κάνουν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα είναι αρκετά μεγαλύτερος σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει το GASIM.

Διαβάστε επίσης:

Ακόμα, γίνεται λόγος για υποστελέχωση της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου, γεγονός που οδηγεί σε εξαιρετικά μεγάλα διαστήματα αναμονής για την επεξεργασία των αιτήσεων χορήγησης ασύλου, εντείνοντας το πρόβλημα.

«Από τις 300 θέσεις εργασίας της Υπηρεσίας, μόνο 128 καταλαμβάνονται από τους λεγόμενους φορείς λήψης αποφάσεων», αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι «δύο εκ των δραστών των επιθέσεων στο Παρίσι είχαν κάνει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα και έπειτα κατάφεραν να προχωρήσουν».

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι στο Κέντρο GASIM εμπλέκονται η η γερμανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία, το υπουργείο Εξωτερικών, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Μετανάστευση και τους πρόσφυγες, η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών.

Διαβάστε επίσης: