Το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη εξερευνά «Νέα Εδάφη» μέσα από έργα 50 Ελλήνων καλλιτεχνών

Το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη εξερευνά «Νέα Εδάφη» μέσα από έργα 50 Ελλήνων καλλιτεχνών

Μετά από 22 χρόνια επιμέλειας πρωτοποριακών εκθέσεων και προώθησης του εικαστικού κοσμήματος στην Ελλάδα, το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη ανέλαβε και πάλι την πρωτοβουλία να δώσει το έναυσμα και να προβάλλει το έργο των καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται με βάση την Ελλάδα.

Το έναυσμα δόθηκε λοιπόν μέσα από καλλιτεχνικά μοναδικά και πρωτοεμφανιζόμενα κοσμήματα που κατασκεύασαν οι 50 Έλληνες καλλιτέχνες που φιλοξενούνται στο Μουσείο, στη νέα περιοδική έκθεση «Νέα Εδάφη», μέχρι και τις 15 Μαΐου του 2016. Τα κομμάτια που έχει τη δυνατότητα να δει ο επισκέπτης αποτελούν τον αντίποδα των εμπορικών κοσμημάτων υψηλής κοσμηματοποιίας και μαζικής παραγωγής.

Στόχος της έκθεσης είναι η προβολή των δημιουργών αλλά και η ενσωμάτωση τους με την ζωηρή αλληλουχία των εικαστικών ρευμάτων που χαρακτηρίζουν χώρο της τέχνης σήμερα. Τα έργα που παρουσιάζονται στο Μουσείο ενδιαφέρουν για την εξέλιξη των καλλιτεχνών από την παραδοσιακή ελληνική μεταλλοτεχνία σε χρήση νέων υλικών, τεχνικών και μορφών ξεφεύγοντας από τη δισδιάστατη μορφή του παραδοσιακού αντικειμένου. Ταυτόχρονα, η έκθεση μαρτυρεί την αστείρευτη φαντασία των σχεδιαστών αλλά και τον δυναμισμό μιας νέας «βιομηχανίας» και τάσης της τέχνης η οποία δημιούργησε νέα αντικείμενα για να αντεπεξέλθει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό της τέχνης μαρτυρώντας στοιχεία της σύγχρονης ιστορίας. Σαν αποτέλεσμα, ο συσχετισμός με τις κοινωνικό πολιτικές εξελίξεις, το χώρο της μόδας αλλά και τις διεθνείς τάσεις στο εικαστικό κόσμημα εξελίσσεται δυναμικά παρουσιάζοντας πρωτότυπα έργα τέχνης αλλά και μοναδικά.

Πολλοί από τους Έλληνες δημιουργούς που συμμετέχουν στην έκθεση διδάσκουν σε σχολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ οι περισσότεροι συμμετέχουν ενεργά σε Jewelry Fairs και εκθέσεις σε γκαλερί στην Ευρώπη.

Το πρόγραμμα της έκθεσης περιλαμβάνει την επίσκεψη διεθνών προσωπικοτήτων από μουσεία και γκαλερί που θα συναντηθούν με τους καλλιτέχνες και θα δώσουν διαλέξεις για το κοινό, καθώς και εβδομαδιαίες πλατφόρμες όπου οι καλλιτέχνες θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν την εργασίας τους σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες.

Απώτερος στόχος του Μουσείου Κοσμήματος είναι η προβολή και στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου το Μουσείο ξεκινά ένα νέο πρόγραμμα προώθησης της ελληνικής τέχνης σε σημαντικά Μουσεία και συλλέκτες.

Δείτε φωτογραφίες από τα εγκαίνια της έκθεσης που πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία στις 3 Φεβρουαρίου:

Νέα Εδάδη