Τραγωδία στο Αιγαίο: Συντριβή ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού στα Δωδεκάνησα

Τραγωδία στο Αιγαίο: Συντριβή ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού στα Δωδεκάνησα

Τριήμερο πένθος έχει κηρυχθεί στις ένοπλες δυνάμεις με αφορμή το τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού ΑΒ-212, που συνετρίβη τα ξημερώματα της Πέμπτης στην Κίναρο, και στο οποίο χάθηκαν οι τρεις χειριστές του κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Στο πλαίσιο αυτό, οι αυριανές ορκωμοσίες των νεοσυλλέκτων θα πραγματοποιηθούν με τα όπλα υπό μάλης και δεν θα γίνουν παρελάσεις.

Εν τω μεταξύ ταυτοποιήθηκαν οι σοροί των δύο μελών του πληρώματος του ελικοπτέρου. Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ ανήκουν στον υποπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πανανά και τον ανθυπασπιστή Ελευθέριο Ευαγγέλου. Παραμένει αγνοούμενος ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης.

Οι σοροί των δύο μελών του πληρώματος που έχουν εντοπισθεί, θα μεταφερθούν αύριο Παρασκευή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας για νεκροψία-νεκροτομή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύγκρουση του ελικοπτέρου με την πλαγιά ήταν τόσο βίαιη, που τα συντρίμμια διασκορπίσθηκαν σε μια περιοχή 300 μέτρων. Οι σοροί βρέθηκαν στην πλαγιά της απόκρημνης περιοχής της Κινάρου σε απόσταση 40-50 μέτρων από την κορυφή όπου είχαν βρεθεί τα πρώτα συντρίμμια.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου κυβερνήτη, σταμάτησαν όταν έπεσε το φως, λόγω του απόκρημνου της περιοχής. Oι ομάδες της ΕΜΑΚ και των βατραχανθρώπων, θα διανυκτερεύσουν απόψε στην περιοχή των συντριμμιών. Στη φρεγάτα ΥΔΡΑ παραμένει η 31η ΜΕΕΔ της Πολεμικής Αεροπορίας, προκειμένου, μαζί με τα υπόλοιπα τμήματα, να επαναλάβουν τις έρευνες με το πρώτο φως της ημέρας

Οι έρευνες γίνονται σε βάθος 50 έως 100 μέτρων στη θάλασσα και την ξηρά, βορειοδυτικά της Κινάρου. Συμμετέχουν οι φρεγάτες «Ύδρα», «Σπέτσαι», «Έλλη», «Νικηφόρος Φωκάς», «Αδρίας», τα οργανικά ελικόπτερα Sikorsky της φρεγάτας «Σπέτσα» και ΑΒ-212 της φρεγάτας «Αδρίας» και δύο ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία έχουν απογειωθεί από τη Χίο και τη Ρόδο.

Το στίγμα του ελικοπτέρου χάθηκε στις 02:45. Το ελικόπτερο, είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16 (τακτικό παίγνιο- σύνθεση εικόνας επιφανείας).

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Πενταγώνου, στο ελικόπτερο Augusta Bell 212, επέβαιναν ο κυβερνήτης, υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης, ο οποίος γεννήθηκε το 1979, είναι έγγαμος και έχει περισσότερες από 1.300 ώρες πτήσης στα ελικόπτερα, ο συγκυβερνήτης, υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς, ο οποίος γεννήθηκε το 1982, είναι έγγαμος με παιδιά και ο ναυτίλος ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου, ο οποίος γεννήθηκε το 1980 και επίσης έχει παιδιά. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιούς ανήκουν τα νεκρά σώματα.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με δημοσίευμα του lerosnews, o ανθυπασπιστής Ευαγγέλου προέρχεται από γνωστή οικογένεια της γειτονικής Λέρου.

Το ελικόπτερο έπεσε σε απόκρημνη περιοχή, και δεν μπορεί να ανακοινωθεί ακόμα τίποτα ακόμα για τα αίτια της πτώσης. Όπως ανακοινώθηκε, χάθηκε συγχρόνως η επαφή από το ραντάρ και η επαφή επικοινωνιών, ενώ δεν είχε αναφερθεί κάποια βλάβη από το πλήρωμα του ελικοπτέρου.

Στο μεταξύ, νέα τουρκική πρόκληση εκδηλώθηκε με αφορμή το περιστατικό, καθώς η Τουρκία χαρακτηρίζει «παράνομη» την έρευνα εντοπισμού και διάσωσης στο Αιγαίο.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, μόλις ολοκληρώθηκε το σκέλος που αφορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, ακύρωσε όλο το υπόλοιπο πρόγραμμά του και επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα, λόγω του τραγικού συμβάντος.

«Σήμερα είναι μια μέρα θρήνου για τον ελληνικό λαό, για το έθνος, για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Έλληνες αξιωματικοί, σε καιρό ειρήνης, μπήκαν στο πάνθεον των ηρώων. Εκτελώντας την υπηρεσία τους, εκτελώντας το καθήκον τους, εκτελώντας τον όρκο που έδωσαν όταν κατετάγησαν στις ένοπλες δυνάμεις. Έπεσαν μαχόμενοι για την ασφάλεια όλων μας. Είμαστε όλοι συντετριμμένοι», τόνισε από τις Βρυξέλλες ο κ. Καμμένος.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη, μετέβησαν με ελικόπτερο στην περιοχή των ερευνών στην Κίναρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενημερώθηκε από πολύ νωρίς το πρωί για το τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο. Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την οδύνη του στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και στον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Ευάγγελο Αποστολάκη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνεται διαρκώς για την πορεία των ερευνών.

Τη λύπη του εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας: «Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη μου για το θανατηφόρο δυστύχημα που έπληξε σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό μας. Είναι τραγικό να χάνονται ανθρώπινες ζωές και, μάλιστα, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος που τους έχει αναθέσει η Πατρίδα. Ζήτησα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Στις οικογένειες των πεσόντων αξιωματικών εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου, τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης».

Τα συλλυπητήριά του έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης: «Όπως όλοι οι Έλληνες, αισθάνομαι βαθύτατη θλίψη, για την απώλεια του πληρώματος του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, που κατέπεσε σήμερα τα ξημερώματα στα νερά του Αιγαίου, εν ώρα καθήκοντος προς την Πατρίδα. Σήμερα η Ελλάδα, οι Έλληνες, οι Ένοπλες Δυνάμεις, πενθούμε.Συγκλονισμένος, εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στις οικογένειές τους. Θα αποτελούν, πάντα, παράδειγμα και έμπνευση για όλους μας».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά εξέφρασε τη βαθιά της οδύνη και τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες του πληρώματος του ελικοπτέρου,και στη μεγάλη, όπως τόνισε, οικογένεια του Πολεμικού Ναυτικού.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πράγματι μια οικογένεια που υπηρετεί με φιλότιμο, επαγγελματισμό και αυτοθυσία, τον Ελληνικό λαό και τη χώρα» είπε.

Tη θλίψη του για το θάνατο των Ελλήνων αξιωματικών Π.Ν. χειριστών ελικοπτέρου, που με τραγικό τρόπο έφυγαν σήμερα από τη ζωή, στο πλαίσιο άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων, εκφράζει το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι πρέπει να διερευνηθούν άμεσα όλα τα αίτια για το θανατηφόρο δυστύχημα.

Το Ποτάμι με ανακοίνωσή του εξέφρασε και αυτό τη βαθιά θλίψη των μελών του και τα συλλυπητήρια τους «στις οικογένειες των ηρωικών Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που χάθηκαν την ώρα του καθήκοντος, υπερασπιζόμενοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο.Η πατρίδα μας τους ευγνωμονεί και θα τους θυμάται για πάντα.Το Ποτάμι συμπαραστέκεται αμέριστα στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που παρ΄ όλες τις θυσίες που έχει υποστεί, επιτελεί με μεγάλη ευσυνειδησία καθημερινά το καθήκον του με κίνδυνο της ζωής του».

Από την Ένωση Κεντρώων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Θέλουμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες του πληρώματος του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού που σήμερα τα ξημερώματα κατέπεσε στην Κίναρο. Αυτή τη στιγμή το μόνο που έχει σημασία είναι η συμπαράσταση μας στην θλίψη και στην οδύνη των συγγενών τους».

Δημοφιλή