Το PKK και το YPG κατηγορεί η τουρκική κυβέρνηση για την επίθεση στην Άγκυρα

Το PKK και το YPG κατηγορεί η τουρκική κυβέρνηση για την επίθεση στην Άγκυρα
ANKARA, TURKEY - FEBRUARY 17: Turkish police secure the blast site after an explosion on February 17, 2016 in Ankara, Turkey. 21 people are believed to have been killed and at least 61 are said to be wounded according to the city's governor Mehmet Kiliclar in what appeared to have been a car bomb attack on a vehicle carrying military personnel in the Turkish capital. (Photo by Defne Karadeniz/Getty Images)
ANKARA, TURKEY - FEBRUARY 17: Turkish police secure the blast site after an explosion on February 17, 2016 in Ankara, Turkey. 21 people are believed to have been killed and at least 61 are said to be wounded according to the city's governor Mehmet Kiliclar in what appeared to have been a car bomb attack on a vehicle carrying military personnel in the Turkish capital. (Photo by Defne Karadeniz/Getty Images)
Defne Karadeniz via Getty Images

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι έχουν αναγνωριστεί οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης που έλαβε χώρα την Τετάρτη στην Άγκυρα και είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 28 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 61.

Ο Νταβούτογλου γνωστοποίησε ότι έγιναν εννέα συλλήψεις μετά την επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του YPG με μέλη του PKK στην Τουρκία. Παράλληλα, τόνισε ότι η χθεσινή βομβιστική επίθεση αποδεικνύει ότι οι Κούρδοι της Συρίας που στελεχώνουν το YPG, αποτελούν τρομοκρατική οργάνωση. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, δήλωσε επίσης, ότι αναμένει τη συνεργασία των συμμάχων της χώρας τους, εκτός του YPG. Στο μεταξύ, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν θέσεις των Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), του μεγαλύτερου κουρδικού κόμματος της Συρίας, ο Σάλεχ Μούσλιμ, διέψευσε κάθε ανάμειξη της στρατιωτικής του πτέρυγας. των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στην επίθεση.

«Διαψεύδουμε οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση αυτή...και αυτές οι κατηγορίες συνδέονται ξεκάθαρα με τη απόπειρα (τουρκικής) επάμβασης στη Συρία», δήλωσε ο στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σάλεχ Μούσλιμ.

Νωρίτερα, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak είχε αναφέρει ότι ο δράστης που πραγματοποίησε την επίθεση είναι ένας Σύριος ονόματι Σάλιχ Νέκαρ, ο οποίος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εισήλθε στη χώρα μαζί με πρόσφυγες από τη Συρία. Η εφημερίδα αναφέρει μάλιστα ότι έχει γίνει η ταυτοποίηση των αποτυπωμάτων του, γεγονός που δεν έχει επιβεβαιωθεί

Σύμφωνα με την Hurriyet, στόχος ήταν οχήματα του στρατού που μετέφεραν στρατιώτες. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει κανείς την ευθύνη, όπως η τουρκική κυβέρνηση φωτογραφίζει τους Κούρδους, κάνοντας λόγο για «πιόνια ξένων δυνάμεων». Υψηλόβαθμη πηγή των υπηρεσιών ασφάλειας αφήνει να εννοηθεί ότι μέλη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) είναι υπεύθυνα για την επίθεση.

«Οι επιθέσεις εξαντλούν την υπομονή της Τουρκίας» η οποία «δεν θα διστάσει να αμυνθεί, πάντα, παντού και σε κάθε περίπτωση» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το βράδυ της Τετάρτης και τόνισε ότι «τέτοιους είδους ενέργειες τονώνουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας για ανταπόδοση των εναντίον μας επιθέσεων, εντός και εκτός των συνόρων μας».

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι την ώρα της που σημειώθηκε η επίθεση, η οποία διενεργήθηκε μέσω ενός παγιδευμένου οχήματος, οι δυνάμεις ασφαλείας στην τουρκική πρωτεύουσα ήταν σε επιφυλακή, καθώς λάμβανε χώρα σημαντική πολιτική συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες λόγω του συμβάντος. Σήμερα, Πέμπτη, ο ίδιος επρόκειτο να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

Το τουρκικό γενικό επιτελείο καταδίκασε την επίθεση με ανακοίνωσή του, αναφέροντας ότι μεταξύ των απωλειών συμπεριλαμβάνονται στρατιωτικοί, ενώ τη λύπη τους εξέφρασαν ο Αμερικανός και ο Βρετανός πρέσβης. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε επίσης την επίθεση.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε στον κ. Νταβούτογλου τα θερμά συλλυπητήρια και την συμπαράσταση της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού προς τον λαό της Τουρκίας για το σημερινό τρομοκρατικό χτύπημα στην Άγκυρα.

Σήμερα, Πέμπτη, η Ρωσία εξέφρασε τα βαθιά συλλυπητήριά της στον τουρκικό λαό, για τα 28 θύματα της βομβιστικής επίθεσης.

«Η χθεσινή τρομοκρατική ενέργεια υπογραμμίζει την ανάγκη συνεργασίας όλων των χωρών στη μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», σημειώνει με νόημα η ρωσική διπλωματία.

Τα συλλυπητήρια αυτά εκφράζονται σε μία περίοδο, κατά την οποία, οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας έχουν παγώσει από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, όταν τουρκικά μαχητικά F-16 κατέρριψαν ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24, το οποίο πετούσε κοντά στη συνοριακή γραμμή Τουρκίας-Συρίας. Η Άγκυρα είχε υποστηρίξει ότι το μαχητικό είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της για 17 δευτερόλεπτα, ενώ η Μόσχα υποστήριζε ότι το Su-24 πετούσε εντός του συριακού εναέριου χώρου.

Αργότερα την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, απέστειλε συλλυπητήρια επιστολή προς τον Τούρκο πρωθυπουργό για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Τουρκία. Στην επιστολή του, ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει αποτροπιασμό για τα τρομοκρατικά χτυπήματα και ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και τον τουρκικό λαό που πενθεί.

Δημοφιλή