ΚΟΙΝΩΝΙΑ
18/02/2016 11:39 EET | Updated 18/02/2016 11:39 EET

Τραγικές στιγμές στη Μυτιλήνη. Μητέρες αναζητούν τα παιδιά τους που τα πήραν βίαια, μέλη πληρώματος της Τουρκικής Ακτοφυλακής

Φωτογραφία αρχείου
ARIS MESSINIS via Getty Images
Φωτογραφία αρχείου

Τραγικές σκηνές εκτυλίσσονται από το πρωί της Πέμπτης στην Μυτιλήνη με ατυχείς «πρωταγωνίστριες» μητέρες που έχασαν τα παιδιά τους ενώ ταξίδευαν από τα τουρκικά παράλια προς το ελληνικό νησί.

Όπως είπαν στις λιμενικές αρχές και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι δυο γυναίκες που περισυνελέγησαν από βουλγαρικό σκάφος της Frontex και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ενώ βρισκόταν εντός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας, σκάφος της ακτοφυλακής της γείτονος χώρας της τουρκικής ακτοφυλακής τους πήρε τα παιδιά. Συγκεκριμένα η μια έχασε και τα δυο της παιδιά και η δε δεύτερη έχασε τα πέντε της παιδιά και τον αδελφό της.

«Το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής πήρε τα παιδιά και άλλους επιβαίνοντες στη βάρκα. Κάποιοι από τη βάρκα αντιστάθηκαν. Δε θέλαμε να γυρίσουμε στην Τουρκία. Τότε οι Τούρκοι λιμενικοί προσπάθησαν να καταστρέψουν τη βάρκα για να υποχρεώσουν τους επιβαίνοντες να ανεβούν στην ακταιωρό. Ο οδηγός της βάρκας άνοιξε τη μηχανή και απομακρυνθήκαμε. Η ακταιωρός δεν μας κυνήγησε και καταφέραμε να ξεφύγουμε. Σε λίγη ώρα μας έσωσε το ελληνικό σκάφος και μας μετέφερε στη Μυτιλήνη» λέει ο Ομαρ Σιντού, πρόσφυγας από τη Συρία περιγράφοντας τη δραματική πραγματικά ιστορία.

Η μητέρα που έχασε και τα πέντε παιδιά της αλλά και τον αδελφό της, επρόκειτο ταξίδευε με προορισμό τη Γερμανία όπου βρίσκεται ή ήδη ο σύζυγός της. Απαρηγόρητη έκλαιγε το πρωί της Πέμπτης στο λιμάνι της Μυτιλήνης ζητώντας βοήθεια από μέλη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες ενημερώθηκε ότι τόσο τα παιδιά της όσο και ο αδελφός της μεταφέρονται ήδη σε στρατόπεδο προσφύγων στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και η δεύτερη μητέρα της οποία τα δύο παιδιά βρίσκονται επίσης στην Τουρκία. Η ίδια, η οποία εγκυμονεί μεταφέρθηκε μαζί με τον άντρα της νοσοκομείο της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες την υπόθεση έχει αναλάβει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και μέλη της που βρίσκονται στην Μυτιλήνη συγκεντρώνουν τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επανένωσης των οικογενειών.

Σημειώνεται πως μόνο την Πέμπτη αναφέρθηκαν τρία περιστατικά προσφύγων, η κατάσταση των οποίων έχριζε της άμεσης διακομιδής τους στο νοσοκομείο εκ των οποίων ένας άντρας με κρυοπαγήματα στα πόδια, ένα παιδί με αναπηρία και η έγκυος μητέρα που έχασε τα δύο της παιδιά.

Χαρακτηριστική του δράματος των προσφύγων και η μαρτυρία του Μοχάμεντ Σάρα, πρόσφυγα από τη Συρία. «Περάσαμε στην Τουρκία από το Χαλέπι πριν από ένα μήνα και τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Στο Τσανάκαλε μας συνέλαβαν και μας πήγαν σε μια φυλακή, όπου μείναμε για πολλές μέρες χωρίς να ξέρουμε πότε θα μας αφήσουν, Συλλαμβάνουν πολύ κόσμο και πολλοί χάνουν τα λεφτά που έχουν δώσει για να ταξιδέψουν. Και στη θάλασσα το τούρκικο λιμενικό προσπάθησε να μας συλλάβει και κινδυνεύαμε να πνιγούμε. Ερχόμαστε από πόλεμο και ζητάμε ένα μέρος να ζήσουμε ειρηνικά και να εργαστούμε. Είναι απάνθρωπο να μας φέρονται έτσι» λέει.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post