ΔΙΕΘΝΕΣ
29/02/2016 12:30 EET | Updated 29/02/2016 12:31 EET

Σε δημόσια απολογία προχώρησε ο Αμερικανός φοιτητής που είχε συλληφθεί στη Βόρεια Κορέα

ASSOCIATED PRESS
American student Otto Warmbier, center, arrives at the People's Cultural House, as Warmbier is presented to reporters Monday, Feb. 29, 2016, in Pyongyang, North Korea. North Korea announced late last month that it had arrested the 21-year-old University of Virginia undergraduate student. (AP Photo/Kim Kwang Hyon)

Σε δημόσια απολογία προχώρησε ο Αμερικανός φοιτητής που είχε συλληφθεί στη Βόρεια Κορέα με την κατηγορία ότι προσπάθησε να κλέψει ένα πολιτικό πανό από το χόστελ στο οποίο διέμενε.

Ο 21χρονος Otto Warmbier δήλωσε μπροστά στους δημοσιογράφους ότι είχε προσπαθήσει να κλέψει το πανό για να το παραδώσει σε ένα άλλο μέλος της Εκκλησίας του, ενώ στη συνέχεια υποκλίθηκε για να δείξει την μετάνοιά του. Ο ίδιος είχε εισέλθει στη χώρα ως τουρίστας, όμως συνελήφθη σε σύντομο χρονικό διάστημα για ένα «έγκλημα κατά του κράτους». Δεν είναι γνωστές οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Warmbier, ούτε πότε θα αφεθεί ελεύθερος.

Στην απολογία του, ο Warmbier δήλωσε ότι το μέλος της Εκκλησίας θα του προσέφερε μια κάρτα 10.000 δολαρίων με αντάλλαγμα ένα πολιτικό μπάνερ, το οποίο θα κρεμούσε στον τοίχο της ως τρόπαιο. Σε περίπτωση που τον συνελάμβαναν και δεν επέστρεφε στη χώρα, η γυναίκα που του έκανε την προσφορά θα έδινε στην μητέρα του 200.000 δολάρια. Ο ίδιος είπε ότι δέχτηκε να προβεί σε αυτή την ενέργεια γιατί η οικογένειά του βρισκόταν σε δεινή οικονομική κατάσταση.

«Άρχισα να σκέφτομαι ότι αυτή η προσφορά ήταν η μοναδική χρυσή ευκαιρία για να βγάλω χρήματα», είπε, προσθέτοντας ότι η γυναίκα τον είχε προειδοποιήσει ότι εάν ανέφερε ποτέ την ανάμειξη της Εκκλησίας, τότε δεν θα του δίνονταν πίσω τα χρήματα.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η Βόρεια Κορέα κατηγορεί συχνά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Νότια Κορέα ότι στέλνουν κατασκόπους στη χώρα με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης. Κατά καιρούς, ξένοι τουρίστες που συλλαμβάνονται στη χώρα φαίνονται να διαβάζουν κείμενα στα οποία αποκαλύπτουν ότι εστάλησαν εκεί από την αμερικανική κυβέρνηση.